Sală de sport, folosită de preot pentru depozitarea grâului. Elevii fac orele pe hol

Ultima actualizare: 06-08-2019 07:01

Lansat cu mare fast în 2002 de fostul premier Adrian Năstase, programul naţional „Săli de Sport" nu şi-a dovedit eficiența.

Dimpotrivă, au trecut 17 ani de atunci, iar unele dintre spaţiile special amenajate cu peste 165 de milioane de euro din bugetul statului nu şi-au găsit încă rostul. Chiar şi aşa, autorităţile se pregătesc acum să facă sute de noi baze sportive.

Sala de sport construită de Guvernul Adrian Năstase în Fizeșu Gherlii, la 50 de kilometri de Cluj-Napoca, este nefolosită de zece ani. Clădirea care a costat un milion de lei s-a distrus în timp. Geamurile de la intrare au fost sparte, grupurile sanitare s-au umput de rugină, iar echipamentele pentru sport sunt pline de praf.

„Uitaţi-vă că cu totul le-o rupt. Am închis cumva că asta s-a spart."

Localnic: „Nu s-a folosit niciodată. A fost cu părintele care şi-a depozitat aşa şi aşa.”
Reporter: „Şi-a depozitat grâul acolo?”
Localnic: „Da."

În timp ce sala zace nefolosită, cei 40 de elevi din sat fac orele de sport pe holurile şcolii ori în clase. Cei din primăriei caută scuze.

Laposi Csaba, viceprimar: „Sala asta să o încălzeşti îţi trebuie lunar 4.500 de lei."

Cu bani de la Guvern, în Timiş, s-au construit zece săli de sport. Una este în Peciu Nou. Construcţia, spun cei din Primărie, a fost făcută prost şi autorităţile locale sunt nevoite să dea frecvent bani pentru lucrările de reparaţii. Altfel, sala riscă să se dărâme.

Sorin Gheju, Direcția Urbanistică Primăria Peciu Nou: „Erau foarte mari probleme. Se inflitra apă sub podea, tot ce înseamnă calorifere. Se va schimba şi monta reţea electrică."

Până acum s-au cheltuit aproape 200.000 de lei ca să se repare ce nu ar fi făcut iniţial constructorii.

Nici în Crizbav, judeţul Braşov, sala de sport ridicată în câmp, cu peste 3 milioane de lei nu şi-a găsit încă un rost. 

Toată curtea este năpădită de buruieni, nu există nici măcar o cărare care să arate că au trecut oameni pe aici. E închis. Înăuntru e plin, plin de praf şi văd că aici la intrare sunt depozitaţi nişte saci

Sorin Balași, primar Crizbav: „Momentan nu se foloseşte. Contractul acestei săli de sport a fost încheiat la Compania Naţională de Investiţii şi acolo mai sunt nişte aşa-zise lucrări de remediere, de refacere.

Reporter: „Dar ce să se remedieze, dacă nu s-a folosit?”

Primar: „Păi... (ridică din umeri)."

Localnică: „Sala de sport era bună, copiii stau la şcoală într-o clasă şi când e iarnă nu au unde să meargă."

Proiectul construcţiei de săli de sport al guvernului Adrian Năstase a făcut şi obiectul unui pariu cu omul de afaceri Ion Tiriac, care a promis că dacă acestea vor fi ridicate la timp îi va face cadou premierului de la acea vreme o maşină de lux. Pariul a fost câştigat de Adrian Năstase care a spus atunci că vă scoate autoturismul la licitaţie.

Acum, la 17 ani de la acel moment, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice anunţă noi investii în terenurile de sport. Încă patru sute de baze sportive ar urma să fie ridicate în ţara cu aproape 300 de milioane de euro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO