Obiectivele viitorului program pentru sănătate EU4Health. Cum ar putea ajuta România
Centre pentru bolnavii de cancer, digitalizarea spitalelor, acces egal la tratamente şi aceleaşi condiţii în toate spitalele din Europa.
Sunt doar câteva din obiectivele viitorului program pentru sănătate EU4Health, propus de Comisia Europeană, imediat după debutul pandemiei, în primăvară, tocmai pentru că toate statele membre să fie mai bine pregătite în faţa problemelor ce ţin de sănătate.
Iniţial, Comisia Europeană a propus un buget de 9,4 miliarde de euro, pentru acest program derulat între 2021 şi 2027, din care mare parte a banilor ar fi urmat să vină din împrumuturile pentru programul de redresare Next Generation EU. Doar că în vara, în urma negocierilor de la Consiliul European, a fost redusă această sumă la 1,7 miliarde, adică doar bani din bugetul Uniunii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristian Bușoi, raportor PPE: „Cerem o reîntoarcere la suma de 9,4 miliarde şi setează câteva proprietăți clare pentru a reduce inegalităţile pentru ca pacienţii să găsească servicii de calitate în orice spital al UE, pentru ca un spital din Bucureşti sau din Sofia să nu aibă condiţii mai proaste decât spitalele din vestul Europei. Programul va finanţa acţiuni în ceea ce priveşte lupta împotriva cancerului, servicii de digitalizare şi interconectarea dosarelor electronice de sănătate din toate statele membre.”
Nicu Ștefănuță, europarlamentar, Renew Europe: „O altă propunere era să avem rezerve strategice de medicamente. Pentru că ştiţi foarte bine că din România de multe ori lipsesc medicamente esenţiale. Ca să nu mai vorbim de vaccinuri.”
Obiectiv final fiind acela de a avea o Uniune Europeană a Sănătăţii.
Nicu Ștefănuță, europarlamentar, Renew Europe: „Este un program în primul rând istoric. De ce? Pentru că până acum nu a existat un program al Uniunii Europene dedicat sănătăţii integral. Există multe lucruri europene, există călătorii europene, drepturi europene, subvenţii europene, mi-aş dori şi sănătate europeană.”
Marți, europarlamentarii au votat câteva propuneri, în Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară. Miercuri, întregul pachet EU4Health a fost adoptat de Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, ENVI, pentru ca apoi să înceapă negocierile cu Consiliul Uniunii Europene.