Oamenii nu mai au voie cu mai mult de 5 porci în gospodărie. Proiect de ordin
Un proiect al Ministerului Agriculturii provoacă neliniște în rândul crescătorilor de porci. Potrivit actului normativ, oamenii nu mai au voie să țină mai mult de 5 porci, în gospodărie.
De la acest număr în sus, ograda se transformă în exploatație comercială, ceea ce presupune respectarea unor reguli de bio-securitate stricte. Cum ar fi dușul obligatoriu pentru proprietar, înainte să intre în cocina porcilor. În plus, spații de anesteziere şi sacrificare. Autoritățile spun că doar așa putem scăpa de gripa porcină.
Doar cinci porci au voie în ograda gospodarilor. Unul singur în plus va transforma curtea în exploataţie comercială, iar proprietarul va fi nevoit să aibă un filtru de securitate, medic veterinar angajat şi două garduri în zona animalelor.
La Gălbinaşi, în Buzău, sunt mulţi gospodari care cresc mai mult de 5 porci în ogradă. Bebe Pavel e unul dintre ei.
Bebe Pavel, crescător de porci: „Mai dădeam şi la fraţi, şi la cumnaţi, că mai aveam, făceam şi noi câte un bănuţ. Acum o să fete o purcea şi dacă îmi fată mai mult de cinci, şase, ce fac, îi omor?"
Potrivit proiectului, ca să ţină șase porci, Bebe Pavel trebuie devină persoană juridică: PFA, întreprindere individuală, familială sau SRL.
Apoi, va fi nevoit să facă duş şi să îşi schimbe hainele înainte să intre la porci, să aibă cocina înconjurată cu două garduri, sală de tăiere şi medic veterinar angajat.
Prevederile Ordinului 24, deocamdată în stadiu de proiect
Proiectul de ordinul Nr. 24 din 29.01.2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României prevede:
ART 1 a) Exploataţie comercială de suine-exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar
Art. 2. Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute la
art.1, intră în obligaţia crescătorilor de suine
Regulile sunt însă mult prea stricte, spun oamenii.
Ionel Tanase, crescător de porci: „Nimeni nu poate să obţină autorizaţie în comună, în sat aici, trebuie respectate anumite distanţe şi mai multe chestii. Plus de asta, angajarea unui medic veterinar, farmacie, filtru, vestiare, ceea ce este imposibil."
Ionuţ Iancu: „E făcută special pentru cei care importă carne de porc şi pentru marii fermieri din Europa, Danemarca, Germania, Olanda care sunt tari cu tradiţie în creşterea porcului şi cu ferme foarte mari."
Ca să respectăm regulile, avem nevoie de investiţii uriaşe, spune şi administratorul acestei ferme din Prahova. În plus, afacerea nu este chiar aşa de bănoasă.
Viorel Ţintea, administrator Ferma de porci Băicoi: „Ferma e împrejmuită cu gard. Nu intra câine, pisică, nu intra nimeni. În zona de producţie se intră printr-un filtru sanitar. Preţul la abatoare este foarte, foarte mic, nu se acoperă nici cheltuieli nici aşa."
Autorităţile sanitar-veterinare spun că doar prin astfel de reguli stricte se poate ajunge la eradicarea pestei porcine.
Mihai Terecoasa, director DSVSA Prahova: „Trebuie oprită reproducţia în gospodăria populaţiei. Mişcarea suinelor, în special a celor de reproducţie, şi aici mă refer la vier sau la scroafe intre gospodari este una dintre sursele principale a bolii pestei porcine africane la porcul domestic."
În ultimii ani, fermierii romani au fost nevoiţi să sacrifice zeci de mii de porci din cauza pestei porcine. Însă ţara noastră încă este afectată de această molimă.