MINUS 14 grade la Varful Omu. Temperaturile de inghet pentru a treia zi de iarna din octombrie
Este a treia zi de iarna in centrul tarii. Ninsorile au mai stat, dar s-a asternut gerul. Au fost chiar si minus 14 grade celsius si nu este exclus ca, pana la sfarsit de saptamana, sa avem parte de temperaturi chiar mai scazute.
Din pacate, se adeveresc previziunile meteorologilor care ne-au avertizat ca, pana la sfarsitul saptamanii nu scapam de vremea capricioasa. Au fost minus 14 grade la Varful Omu, minus 7 la cota 1500 in Sinaia, minus 6 grade la Fundata si 4 grade cu minus la Predeal. In Brasov si Miercurea Ciuc termometrele au intepenit la 0 grade.
Pe un asemenea ger riscul formarii poleiului pe drumuri este foarte mare. Ca sa previna asta, in Brasov, Covasna si Harghita se actioneaza cu utilaje de deszapezire care numai de aseara si pana astazi au imprastiat 31 de tone de material antiderapant. Ninsoarea a scazut in intensitate dar inca mai fulguie, spre disperarea oamenilor care se gandesc cu groaza la costurile incalzirii locuintelor.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
In localitatile de la munte a nins si s-a asternut un strat considerabil de zapada. Pentru cei care s-au aventurat pe traseele montane, atrasi de acest decor, aventura nu s-a incheiat placut.
O turista poloneza surprinsa de viscol s-a ratacit la peste 2.100 de metri altitudine, in Muntii Rodnei, si a avut nevoie de ajutorul salvamontistilor.
Femeia a supravietuit ca prin minune peste noapte, dupa ce a avut inspiratia sa se adaposteasca intr-un refugiu terminat, culmea, abia cu cateva zile in urma.
Chiar daca au avut de infruntat vantul puternic si ceata prin care abia mai desluseau ceva, salvamontistii au reusit sa ajunga la turista si au adus-o in oras dupa mai bine de zece ore.
Turista poloneza nu este pentru prima data in Romania si cunostea traseul. Insa, desi era pregatita corespunzator, capriciile vremii i-au dat planurile peste cap.
Mircea Baciu, seful Serviciul Salvamont Bistrita Nasaud: "Era putin hipotermica, dar avand in vedere ca a fost refugiul respectiv, l-a gasit, a avut noroc si nu s-au intamplat lucruri mai rele".
Pentru a evita astfel de situatii, salvamontistii ii sfatuiesc pe turisti sa nu se aventureze pe munte, fara sa fie echipati de iarna.
Ninsoarea a schimbat complet peisajul si in zona Rucar Bran, dar si la Fundata. Acolo, totul pare incremenit. Pomii, incarcati de rod, sunt striviti de greutatea zapezii. De sub covorul alb apar merele ciupite de ger. Iar florile din ghivece par taiate de gheata.Oamenii sunt necajiti pentru nu-si mai pot trimite vitele la pasune si le tin deja in grajduri.
In centrul tarii, se circula la fel de greu ca pe timp de iarna. DN 2D, care leaga judetul Covasna de Vrancea, a fost deblocat cu greu.
Soferii care nu au masilnile echipate de iarna nu au nicio sansa pe DN 73, intre Bran si Rucar. Soseaua este acoperita de zapada si aluneca foarte tare, iar vizibilitatea este mult redusa de ceata.Sub semnul ghinionului a fost si calatoria pe calea ferata intre Brasov si Predeal, unde zeci de arbori s-au rupt sub greutatea zapezii si au blocat liniile.
In total, 13 trenuri, care legau sudul tarii de Transilvania au inghetat pe sine, spre disperarea calatorilor.
Unii au renuntat la drum si au incercat sa-si recupereze de la CFR banii pe bilete. Altii au pornit mai departe cu microbuzele.
In zilele urmatoare, temperaturile vor cobori noaptea pana spre minus 6 grade.