Starețul unei mănăstiri din Maramureș, acuzat de o ucraineancă de agresiune sexuală. Ce spun celelalte refugiate
Incident scandalos, petrecut la o mânăstire din Maramureș, unde chiar starețul lăcașului de cult este acuzat că ar fi agresat sexual o tânără de 22 de ani din Ucraina.
Fata, refugiată aici împreună cu un copil de numai un an, a mers la postul de poliție, la câteva zile distanță. Luni, starețul, care este și preot, a fost audiat. Iar reprezentanții Episcopiei Maramureșului au început o anchetă.
Tânăra de 22 de ani a ajuns la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din comuna Petrova în urmă cu mai bine de o săptămână, după ce i s-ar fi oferit acest sprijin în vama Sighet chiar din partea starețului.
La mânăstirea de călugări a primit cazare și adăpost, alături de alte câteva sute de femei care au fugit din calea războiului.
Starețul acuzat: ”Nicio faptă bună nu rămâne nerăsplătită cu rău”
Tânăra a sunat la 112 după trei zile în care - susține ea - avansurile starețului s-ar fi transformat în atingeri și propuneri indecente.
Starețul în cauză păstorește mănăstirea din inima Maramureșului de mai mulți ani. Bărbatul neagă toate acuzațiile.
Agaton Oprișan, stareț mănăstirea Izvorul Tămăduirii: ”Dumnezeu e sus și știe toate intențiile mele. Dar, după cum spunea cineva, nicio faptă bună nu rămâne nerăsplătită cu rău. Eu cu toată lumea sunt la fel, foarte apropiat și cu dragoste părintească. E Săptămâna Patimilor, trebuie să pătimim și pentru fapte bune".
Povestea le-a nedumerit pe celelalte refugiate cazate acolo.
Ucraineancă: ”Prima zi a fost cuminte, a ajutat pe aici și după a început să aibă nervi. Părintele Agaton i-a primit cu brațele deschise, cu haine și cu mâncare".
Ucraineancă: ”Nu demult a venit fata dintr-o zonă unde bombardeaz avioane și eu cum sunt psiholog am observat că nu e bine. Am întrebat-o dacă vrea să o ajut, dar a zis că nu, că vrea să se odihnească".
Starețul este achetat și de Episcopia Maramureșului
Psihologii spun că, dincolo de adevărul din acest caz, persoanele care vin din zonele de război sunt extrem de fragile.
Lenke Iuhoș, psiholog: ”Există vulnerabilitatea, care se declanșează în astfel de situații de risc. Iar emoția de bucurie de a putea găsi o familie, de a găsi un adăpost, de a găsi un confort social, stabilitate cumva, ne face vulnerabili pentru a accepta multe momente sau chiar incapacitatea de a discerne pericolul".
Pe de altă parte, inclusiv Episcopia Maramureșului și Sătmarului a început o anchetă în paralel cu cea a procuraturii.
Preot Andrei Pop, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului: ”Dacă va fi necesar, cu siguranță cât mai curând vom lua măsurile care se impun, merg până la destituire".
Cea care a depus plângerea este la spitalul din Sighetu Marmației, împreună cu fetița ei.