O secție inaugurată recent într-un spital din Galați a fost inundată complet după o ploaie torenţială
O ploaie de 80 de litri pe metru pătrat a blocat întregul sistem de canalizare din municipiul Galaţi. Iar apa pluvială din reţeaua publică a ajuns să refuleze prin WC-uri în numeroase clădiri.
Aşa s-a întâmplat şi la un pavilion nou al Spitalului de Boli Infecţioase, inaugurat în toamna anului trecut. Pentru că imobilul este în garanţie constructorul caută soluţii pentru a preveni repetarea dezastrului, la următoarea ploaie serioasă!
Scene incredibile s-au petrecut după o ploaie torenţială care, într-o oră, a înecat pur şi simplu municipiul Galaţi. Demisolul pavilionului de Dermatologie, proaspăt inaugurat la Spitalul de Boli Infecţioase, s-a umplut de apa care a refulat prin bazinele de WC.
Neputincioase, angajatele spitalului au aşteptat ca apa să se retragă.
Clădirea inaugurată anul trecut a costat 20 de milioane de lei, bani de la Consiliul Judeţean. Pentru echipamentele medicale au fost accesate şi fonduri europene. Acum, amfiteatrul, sălile de lucrări şi laboratoarele de la demisol sunt inundate.
Mihaela Debita, director Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi: "Canalizările au fost suprasolicitate, condiţie în care s-a produs refularea prin canalizare. Şi, bineînţeles, apa unde să se ducă? În zona cea mai declivă. Avem de la constructor, în 3 canalizări, preventiv băgate 3, 4 pompe, care să ne ajute în caz că se mai repetă calamitatea".
Reprezentanţii societăţii de apă şi canalizare din Galaţi vin cu o soluţie de avarie.
Cornelia Arnăutu, Apă-Canal Galaţi: "Întreg sistemul de canalizare a intrat în presiune. Soluţia identificată în astfel de cazuri şi valabilă în cazul tuturor consumatorilor este ca, la limită de proprietate, să existe o clapetă de sens sau o vană de secţionare".
Aşadar, deconectarea de la reţeaua publică suprasolicitată ar putea fi singura soluţie. Cei de la Consiliul Judeţean au luat legătura cu reprezentantul constructorului şi se gândesc şi la o altă variantă.
Ionuţ Negru, purtător de cuvânt CJ Galaţi: "Să se construiască bazine suplimentare în diferite puncte ale spitalului, în curtea spitalului bineînţeles. Astfel încât în momentul în care apar situaţii excepţionale aceste bazine să preia surplusul de apă".
Deocamdată, însă, specialiştii societăţii de apă şi canalizare încă încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat. Clădirea spitalului e în garanţie şi constructorul trebuie să îşi asume eventualele erori.
Sursa: Pro TV
Etichete: ploi torentiale, inundatie, sectie, spital galati,
Dată publicare:
25-06-2021 16:51