O primă victorie pentru ciobanii scoși în stradă de pestă. Sacrificarea oilor și caprelor, suspendată în anumite zone
După protestele ciobanilor și fermierilor, oile și caprele din zonele afectate de pesta micilor rumegătoare, vor fi sacrificate, numai după o reevaluare atentă.
Decizia a fost luată, deocamdată, în Timiș însă este de așteptat să creeze un precedent și în alte județe. Acuzate că gestionează prost criza care i-a lovit pe crescători, autoritățile încearcă acum să salveze animalele care nu au avut contact direct, cu cele bolnave. Județele cu probleme sunt Timiș, Constanța, Tulcea și Ialomița.
Zeci de ciobani din vestul țării s-au revoltat. În Timiș au fost depistate în ultimele zile încă trei focare de pesta micilor rumegătoare iar peste 1.100 de oi urmau să fie ucise. În alte două ferme procesul de eutanasiere s-a încheiat deja.
Crescătoare de oi: „Sâmbătă ne-a îngropat oile, fără niciun drept. Cine răspunde?!”
Șeful ANSVA a vorbit cu ciobanii
Miercuri seară, președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare a mers să stea de vorbă cu fermierii afectați.
Alexandru Bociu, președintele ANSVSA: „Problemele care sunt în această comunitate vreau să le discut personal”.
Protestatar: „Nu, nu, aici între lume! Cu fiecare om! Aici între lume, să audă lumea! S-au omorât aproape 1.000 de oi, nu au fost acte în regulă”.
În urma discuțiilor, s-a renunțat temporar la sacrificarea oilor, iar astăzi au fost prelevate alte probe.
Acestea vor fi prelucrate în următoarele două zile iar dacă în urma anchetei epidemiologice va reieși că oile bolnave nu au avut contact cu cele sănătoase, animalele nu vor mai fi ucise și vor intra în carantină 21 de zile.
Alexandru Bociu, președintele ANSVSA: „Reevaluăm și, în funcție de ce găsim la fața locului, îi asigur pe fermieri că se vor lua deciziile cele mai înțelepte. Dacă reușesc, la una dintre exploatații și constat faptul că 80% din animale nu au avut contact cu cele 20%, voi recolta sânge și dacă nu sunt pozitive nu vine nimeni să omoare animalele”.
Soluții pentru salvarea animalelor sănătoase
O măsură similară a fost luată în urmă cu doi ani într-o fermă cu 42.000 de porci unde a fost depistat virusul pestei porcine africane. Atunci, porcii sănătoși au fost plasați în carantină, salvându-se astfel 37.000 de exemplare.
Femeie: „Se va face teste, până se va dovedi în ce fel... Dacă e nevoie, se va lua la fiecare animal în parte analize și trebuie să se dovedească”.
Pe de altă parte, autoritățile au anunțat că în această săptămână au fost închise 16 cazuri de pesta micilor rumegătoare, în județele Tulcea și Constanța.
Iar săptămâna viitoare, reprezentanți ai exportatorilor și ai statului român vor merge în Maroc, Iordania și Arabia Saudită pentru a convinge principalele state arabe care cumpără de la noi că în România piața este sigură.