Fermierii sunt nemulțumiți de modul în care este gestionată criza provocată de pesta ovină. Protest în fața Guvernului
După ce au protestat în mai multe rânduri, asociațiile de oieri au fost primite într-un final de premier.
Oamenii sunt nemulțumiți de modul în care este gestionată criza provocată de pesta ovină, care i-a lăsat până acum fără mai bine de 220 de mii de oi și capre.
În fața Guvernului, mai mulți ciobani s-au îmbrâncit cu forțele de ordine.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
O jandarmeriță a fost lovită în zona capului cu o talangă și a avut nevoie de îngrijiri medicale. Făptașul a încercat să scape, dar a fost prins și dus la audieri.
Manifestația a fost una spontană.
Imediat după ce în clădirea Guvernului s-a dat startul discuţiilor dintre asociațiile de oieri și oficiali, câțiva protestatari, aflați în Piața Victoriei, nu și-au mai putut stăpâni furia. S-a iscat un conflict spontan între oieri și jandarmi.
Însă oamenii s-au năpustit apoi asupra unui alt grup de jandarmi.
Manifestanţii, veniţi în Capitală din diferite zone din țară, sunt nemulțumiți de felul în care responsabilii au gestionat până acum pesta ovină. Boala a dus la sacrificarea a peste 220 de mii de animale. Unele dintre ele, spun fermierii, au fost ucise pe nedrept.
Gheorghe Bumbea, fermier din județul Albă: "Se omoară zilnic mii de oi care nu sunt bolnave. Ei dau cu presupusul, că oile ar fi bolnave. Le împușcă, le omoară, le îngroapă."
Pe oieri îi apasă și oprirea exporturilor.
Vasile Berci, fermier: "Pierderile se ridică la nivelul sutelor sau milioanelor de euro."
Negocierile dintre fermieri și autorități au durat mai bine de două ore. După ce și-au spus oful, câţiva dintre reprezentanții delegațiilor s-au alăturat protestatarilor.
Ileana Voinea, fermier: "30 de zile noi nu mai face schimburi între noi, în fermele de reproducție. Se iau toți mieii din fermă și se exportă. Toate firmele vor exporta, care au cerut autorizație de export."
Dan Petrecu, președintele Asociației Craiul Munților, Argeș: "Corect și concis nu există absolut nicio lămurire. Singura chestie care s-a discutat, asta este, 30 de zile stabulație."
Nemulțumiți de rezultate, unii amenință că vor continua să protesteze.