Adrian Ghenie, romanul care a doborat un nou record. Semnificatia tabloului vandut cu 4 milioane de euro
Pictorul roman Adrian Ghenie este din nou in centrul atentiei in lumea artei contemporane, mondiale. Miercuri seara, lucrarea sa: "The sunflowers, in 1937" a fost adjudecata pentru suma record de 4 milioane de euro.
Lucrarea "The Sunflowers in 1937", de Adrian Ghenie, a fost adjudecata in licitatie miercuri, la Londra, pentru suma record de 3.117.000 de lire sterline (n.r. - 4 milioane de euro), informeaza site-ul oficial al casei Sotheby's.
Pictura, inspirata de celebra lucrare a lui Vincent van Gogh - "Floarea soarelui", a fost vanduta la un pret record pentru artistul roman, peste dublul recordului sau anterior de pret, apreciaza cei de la Sotheby's.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"The Sunflowers in 1937", un ulei pe panza de dimensiuni impresionante, a facut parte din licitatia "Contemporary Art Evening" si era estimata la 300.000 - 400.000 de euro.
"The sunflowers in 1937" este o reinterpretare a lucrarilor semnate de Vincent Van Gogh, avand ca subiect floarea soarelui, dar semnificatia este mult mai profunda. In 1937, Germania nazista lansa conceptul de "arta degenerata", prin care condamna artistii moderni si confisca din muzee peste 600 de lucrari de arta
Lucrarea face parte din seria artistului intitulata "Berlin Noir", prezentata in 2014 la Galeria Judin din capitala Germaniei.
Calin Dan, directorul muzeului national de arta contemporana: "Adrian Ghenie are un anumit mod de a lucra cu figurativul, de a descompune niste clisee tematice, cum ar fi istoria artei. lucrarea care s-a vandut acum este o referire, as zice eu admirativ-ironica la Vincent van Gogh. Are o anumita marca stilistica si asta ajuta la circulatia operei sale"
Si, chiar daca nu ii place sa se vorbeasca despre lucrarile sale in contextul vanzarilor, Adrian Ghenie a ajuns din nou in atentia marilor colectionari de arta contemporana. Iata ce spunea intr-un interviu acordat Andreei Esca.
Adrian Ghenie, in mai 2015: "Orice suma de bani iti fura libertatea. De la un anumit punct incolo, ti-o fura total. In jurul fiecarui artist de succes este un sistem de galerii care vor sa capitoneze tot in jurul tau, sa-ti faca un confort, sa puna catifele samd, crezand ca asta vrei. exact genul asta de capitonare omoara. daca vrei sa iti distrugi viata complet, apuca-te si fa mai multi bani decat ai nevoie"
Stabilit la Berlin, Adrian Ghenie a expus la mai multe mari galerii din lume, printre care si Pace Gallery, iar anul trecut a fost atractia principala a pavionului romanesc de la Venetia, cu proiectul sau, Camera lui Darwin.
Un anumit ritual, de dimineata, il ajuta in creatiile sale.
Adrian Ghenie, in mai 2015: "undeva pe la ora 11 trebuie sa fac o baie pe intuneric. nu stiu, e ceva cu baia aia si cu ideea asta de vana, cald, care imi deschide creierul. creeaza un trafic. atunci vad. le vad. pur si simplu le vad"
In ciuda notorietatii mondiale a artistului roman, englezii de la Sotheby's, i-au gresit in aceasta dimineata originea. "Artistul ungar Adrian Ghenie" - a fost postarea casei de licitatii, care anunta recordul de 4 milioane de euro. Dupa ce au fost criticati de mai multi utilizatori, englezii au indreptat eroarea.
Ghenie mai are in licitatie, joi, tot la Sotheby's, in Londra, doua portrete, printre care unul intitulat "Elena Ceausescu", fiecare estimat la 60.000 - 80.000 de lire sterline.
Nascut in 1977, in Baia Mare, Adrian Ghenie este foarte apreciat in lumea artei contemporane internationale, fiind prezent cu lucrari in cele mai importante muzee, galerii si colectii private din lume: Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer si Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Gent).
Lucrarile sale au fost incluse in expozitii la Palazzo Grassi, Fundatia François Pinault (Venetia), Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi (Florenta).
In 2015, a reprezentat Romania la Bienala de Arta de la Venetia, cu proiectul "Darwin's Room".