Romania isi inaugureaza pavilionul de la Expozitia Internationala de Arta. "Camera lui Darwin", proiectul lui Adrian Ghenie

Dată publicare: 07-05-2015 20:03
Dată actualizare: 10-05-2015 07:40


Cu doua zile inainte de deschiderea pentru public a celei de-a 56-a editii a Expozitiei Internationale de Arta - ''La Biennale di Venezia'' -,Romania isi inaugureaza Pavilionul, reprezentat de renumitul pictor Adrian Ghenie.

"Camera lui Darwin", proiectul propus de artist, coordonat de Corina Suteu si de curatorul Mihai Pop, are ca tema sursa principala a conflictelor din lumea actuala, dar este si o radiografie a operei lui Ghenie din ultimii 10 ani. Una dintre lucrarile sale a fost adjudecata recent pentru 1,8 milioane de euro.

Anul acesta, Pavilionul romanesc de la Bienala Venetiana este o adevarata surpriza. Pictura nu isi mai gasise locul la expozitie de foarte multa vreme si in plus este pentru prima data cand avem de a face cu o expozitie personala a unui artist roman. Asadar, o intalnire cu pictorul Adrian Ghenie era absolut necesara. Dar nu si evidenta. Pentru ca Ghenie, care traieste si lucreaza la Berlin, are tabieturile lui si ii place sa ramana departe de microfoane.

"E ceva cu baia si cu ideea asta de cald, vana. Care imi deschide creierul. Atunci eu vad. Daca in intervalul asta ma bazai cu un telefon, cumva se duce. Nu mai pot picta", spune artistul.

Din vana asadar, sau din cada pentru cei care nu sunt din Ardeal, au aparut deci panzele exceptionale ale tanarului de 38 de ani din Baia Mare, care este un reprezentant remarcabil al Universitatii de Arte din Cluj. Panze despre care auzim tot mai des ca se vand la marile case de licitatii din lume cu sume exorbitante. Cifrele il deranjeaza insa pe Ghenie.

La bienala de la Venetia, expozitia lui Adrian Ghenie se numeste "Camera lui Darwin", iar curatorul sau, Mihai Pop, a fost cel care a ales lucrarile. Dar de ce "Camera lui Darwin"?

"Credem in stiinta si, in acelasi timp, nu vrem sa abandonam modelul mistic. Lumea veche inca nu moare", spune Ghenie.

Curatorul Mihai Pop l-a convins pe artist ca la Venetia este locul adevarului, locul unde lucrarile sale vor fi disecate de o jumatate de million de oameni. Iar pentru autoritatile romanesti mesajul lui Pop este foarte clar.

"Fratilor, voi cei de la Ministerul Culturii, aveti sansa sa va asociati imaginea cu cea a unui artist care pe propria lui piela a devenit un nume important", a spus curatorul.

Pe Mihai Pop si Adrian Ghenie ii leaga o frumoasa prietenie si acelasi simt al umorului.

Pavilionul Romaniei de la Venetia isi asteapta vizitatorii din lumea larga intre 9 mai si 22 noiembrie. Alti 6 artisti romani vor avea in aceeasi perioada expozitia comuna "Inventand Adevarul", la Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si cercetare Umanistica de la Venetia.


VIDEO PROTVPLUS.RO