Adrian Ghenie va reprezenta Romania la unul dintre cele mai importante evenimente culturale. Proiectul istoric al pictorului
Adrian Ghenie, unul dintre cei mai apreciati pictori romani in viata, va reprezenta Romania la Bienala de la Venetia cu un proiect impresionant: "Camera lui Darwin".
Aproximativ zece lucrari, care reprezinta propria intepretare a istoriei secolului 20, vor putea fi vazute de peste 400 de mii de oameni, care viziteaza an de an unul dintre cele mai mari evenimente culturale din lume.
Proiectul lui Adrian Ghenie, intitulat "Camera lui Darwin", a fost ales prin concurs dintre alte 29 de proiecte. Vine la 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului si arata intr-o viziune proprie istoria secolului 20, dominata de dictatori. Conform artistului, Charles Darwin, celebrul naturalist britanic care a creat teoria evolutionista, sta la baza unor evenimente pe care le traim.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Trebuie sa ne uitam la istoria secolului 20, spune Adrian Ghenie. Uitandu-ne la lucrurile care au determinat-o si uitandu-ne cumva la istoriile astea succesive si nuantate dam cumva la capatul firului Darwin", spune Mihai Pop, curatorul proiectului "Camera lui Darwin".
Hitler, Lenin sau Ceausescu sunt cateva dintre personalitatile pictate de Ghenie, care dezvaluie in tablourile sale partea lor intunecata.
Cu aceste lucrari, Adrian Ghenie devine primul artist roman care, dupa 10 ani, va avea propria expozitie in Pavilionul Romaniei de la Venetia.
Lucrarile lui Ghenie sunt expuse acum la galerii celebre din lume, precum Pace Gallery din York sau Centrul Georges Pompidou din Paris, iar cel mai cunoscut tablou al sau, The Fake Rothko, a stabilit un record pentru artistii plastici romani, fiind vandut cu 1 milion 800 de mii de euro.
"Adrian Ghenie este un artist de talie internationala. Lucrul asta speram sa aduca un beneficiu de imagine Romaniei si sa devenim un pic mai cunoscuti", spune Monica Morariu, comisarul Romaniei la Bienala de la Venetia 2015.
Bienala de la Venetia a luat nastere in 1895, cu o expozitie de arta. In anii '30 au fost incluse muzica, cinematografia si teatrul, iar dupa 1980 arhitectura si dansul.
Putini stiu insa ca prezenta Romaniei la Venetia are si ea o istorie veche. In 1924, Constantin Brancusi expunea sculptura "Cap de copil" in bronz si in piatra. Pentru ca a trait acolo inca de la 19 ani si a iubit Venetia, marele istoric Nicolae Iorga a ridicat pavilionul Romaniei din banii sai, in 1938.
Bienala de la Venetia reuneste acum pavilioanele a 88 de tari din intreaga lume. Anul acesta va incepe pe 9 mai si va putea fi vizitata pana pe 22 noiembrie.