Cazul femeii care a murit dupa o transfuzie gresita de sange. Centrul de transfuzii a oprit furnizarea de sange catre spital
Un nou scandal revoltator arunca intr-un con de umbra Spitalul de Arsi din Capitala. Medicii au recunoscut ca au gresit transfuzia de sange in cazul unei paciente, iar femeia a murit o saptamana mai tarziu.
Avea 79 de ani si fusese adusa in stare grava din judetul Calarasi, dupa ce a fost muscata de un caine. Deocamdata nu este clar daca transfuzia cu sange care nu era din grupa ei i-a provocat decesul, insa cu siguranta i-a alterat starea. Procurorii din Calarasi au deschis o ancheta penala, iar Colegiul Medicilor face cercetari pentru a stabili daca este vorba despre o culpa medicala.
Pacienta de 79 de ani a fost adusa la Spitalul de Arsi cu ambulanta din provincie. Medicii spun ca avea leziuni grave provenite de la muscaturi de caine si, pentru ca se afla in soc hemoragic, avea nevoie urgenta de o transfuzie de sange.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si i s-a facut. Doar ca femeia a primit sange din grupa A pozitiv in loc de grupa B, cea pe care o avea. Astfel, in cateva ore starea ei s-a agravat. A doua zi, medicii au inceput sa ii administreze tratamentul adecvat.
Adrian Stanculea, directorul Spitalului de Arsi: "I s-a administrat o alta grupa decat trebuia. Dupa un asa incident, singurul tratament este sa ii faci dializa. Trei sedinte de dializa a avut, factorii biochimici se normalizasera. Daca lucurile ar fi mers normal si nu ar mai fi avut si alta boala, 79 de ani si leziune grava poate ar mai fi necesitat alte sedinte de dializa."
Desi medicii au incercat sa repare greseala, femeia a murit sapte zile mai tarziu, in spital.
Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti: "Se poate intampla o reactie posttransfuzionala severa: de la hemoliza, soc anafilactic si poate sa imbrace o forma usoara sau severa. Din informatiile pe care noi le-am gasit in momentul respectiv, puteam sa tragem concluzia ca pacienta putea muri datorita reactiei postransfuziei."
Asadar, cauza decesului nu este stabilita, insa medicii care stiau de greseala au sesizat procurorii. Acestia au deschis un dosar de ucidere din culpa in rem.
Protocolul prevede in cazul unei transfuzii, determinarea obligatorie a grupei de sange. Concret, asistenta ia o proba de sange si pe patru lamele diferite adauga seruri de test pentru fiecare grupa sanguina. Medicul citeste rezultatul, dar este foarte important sa nu uite ordinea in care au fost adaugate serurile. Protocolul a fost respectat, dar rezultatul a fost citit gresit.
Adrian Stanculea, directorul Spitalului de Arsi: "Asistenta a pipetat si medicul a decis. Insa si ea trebuia sa se gandeasca, 2 pareri sunt foarte bune, ca de aia exista medic si asistent."
Insa era asistenta calificata pentru a interpreta rezultatul? S-a asigurat medicul ca ea nu va gresi? A fost vorba despre o simpla neatentie? Nimeni nu a raspuns inca la asemenea intrebari. Cert este ca medicul care avea contract de colaborare cu spitalul profeseaza in continuare, iar asistentei i s-au dat alte sarcini.
Medicii au raportat eroarea la Ministerul Sanatatii, iar un control facut de inspectorii de sanatate publica si doctorii de la centrul de transfuzii a scos la iveala o alta neregula: unitatea de transfuzii a spitalului functiona fara autorizatie de un an.
Laurentiu Colintineanu, Ministerul Sanatatii: "In absenta unei asemenea autorizatii, unitatea de transfuzii a spitalalui nu trebuia sa opereze transfuzii. Ca Ministerul Sanatatii a transmis informari colegiului medicilor care fac ancheta."
In prezent, centrul de transfuzii a sistat furnizarea de sange catre Spitalul de Arsi din Capitala pana cand unitatea va primi autorizatie.