Cum sunt tratati pacientii in spitalele din Austria. Romanii platesc bani multi pentru a ajunge in clinicile din strainatate

×
Codul embed a fost copiat

Bolnav, imbatranit, cu spitale derapanate si pline de infectii. Asa arata sistemul romanesc de sanatate de care tot mai multi romani fug cu disperare.

Platesc bani multi in clinicile din strainatate, dar au siguranta ca sunt tratati asa cum se cuvine. Am vrut sa vedem exact cum se intampla lucrurile in Austria, de ce medicii de acolo isi dau intreresu in tratarea bolnavilor si mai ales cum se tin la distanta de infectiile care la noi au impanzit cladirile medicale.

Atat de asemanatoare si totusi atat de diferte, sistemele de sanatate din Romania si Austria au un singur lucru in comun: numarul mare de pacienti. Am vrut sa vedem cum este internat un pacient la Viena fata de Bucuresti. Primul pas este inregistrarea, apoi este chemata o asistenta medicala care insoteste pacientul in salon.

La noi, pacientul se interneaza singur. Merge la biroul internari cu actele si apoi la etajul unde este sectia cu specialitatea de care are nevoie.

Salonul de spital pe care l-am filmat in Viena arata, ni s-a explicat, la fel cu toate celelalte saloane din toata Austria.

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

In Romania putine spitale au fost renovate, iar camerele arata decent. In restul, gasim pereti murdari, praf, panze de paianjeni pe la colturi, paturi vechi.

In salonul din Viena se face instructajul: ''Sistemul de alarma, in caz ca ai nevoie, e aici langa pat, dar si in baie, de aici actionezi lumina, dar si telecomanda la TV".''

In Romania pacientii afla informatii de la ceilalti colegi de suferinta. Isi aduc de acasa sapun si hartie igienca, iar dezinfectantii sunt o rarirate. La polul opus, in Viena sunt cate 3 dezinfectanti in fiecare salon si cate 2 in orice baie. Mai mult, vizitatorii au toalete separate de pacienti, dar si de cele ale medicilor.

Personalul trebuie sa stie ce are de facut cand intra in salon, neaparat isi dezinfecteaza mainile cand ingrijeste pacientul, sa evite contactul, si inainte sa paraseasca salonul iar sa se dezinfecteze.

In cazul in care pacientul anunta ca are o alergie, atunci acest lucru se marcheaza foarte clar. Primeste la mana o bratara rosie pe care o va purta tot timpul, iar dosarul sau medical si patul sunt la fel insemnate. Astfel medicii stiu ce medicamente trebuie sa-i dea si care sunt interzise.

In Romania ele sunt marcate pe o fisa pe care fiecare assitenta ar trebui sa o consulte inainte de a administra un tratament. Pentru ca pacientul sa fie cat mai bine protejat, analizele dinaintea operatiei si recoltarea probelor se fac direct in salon.

Daca vine dintr-o tara in care exista riscul de a fi infectat cu bacterii multirezistente, cum ar fi Romania, atunci regulile devin si mai stricte.

Krista Kleiblinger: "Concentratia substantelor care se folosesc la dezinfectare este din start foarte importanta pentru ca vad in fiecare pacient un potential purtator de bacterii si microorganisme''.

Un pacinet din Romania va fi ultimul in sala de operatii daca a adus cu el din spitalele romanesti bacterii rezistente, iar asta, din pacate, se intampla frecvent. 

Asa ca spitalele austriece isi iau masuri suplimentare. Se evita imprastierea microbilor in spital, dar scade si riscul ca pacientul sa se aleaga cu alte infectii. De frica bolilor pe care le pot contacta in spitalele romanesti, tot mai multi pacienti apeleaza la serviciile celor din tarile occidentale. Iar Viena este o destinatie predilecta.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Lectie pentru Romania. Regulile de igiena dintr-o sala de spital din Viena, unde infectiile intraspitalicesti sunt o raritate
Lectie pentru Romania. Regulile de igiena dintr-o sala de spital din Viena, unde infectiile intraspitalicesti sunt o raritate

''Pacientul nostru este clientul nostru, iar siguranta lui e mai presus de orice.'' Este motto-ul pe care il urmeaza cu strictete medicii din Austria indiferent ca vorbesc despre bolnavii din tara lor sau despre cei din strainatate.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.