O oaie dintr-o rasă-minune, omologată la Institutul de Cercetare Palas din Constanța
O oaie, dintr-o rasă-minune, omologată anul acesta la institutul de cercetare Palas din Constanța, pare a fi soluţia pentru mulţi crescători de animale.
„Prolificul de Palas” se înmulţeşte mai repede, dă mai mult lapte şi mai multă carne. În plus, aceasta oaie nu este pretenţioasă în materie de hrană şi suporta bine seceta.
După 30 de ani de cercetare, specialiştii institutului Palas din Constanța au reuşit să omologheze rasa „prolific”. Exemplarele pot fi vândute cu certificat. O femelă costă 700 de lei, iar un mascul, până-n 2.500 de lei.
Radu Răducu, director tehnic al institutului de cercetare: „Este caracterizată printr-o producţie mare de lapte şi o prolificitate mare. Asta înseamnă că, în general, la 100 de oi fătătoare, avem 160-170 de miei. Aceste oi având o capacitate de alăptare foarte bună, reuşesc să menţină în viaţă mieii până la înţărcare”.
Pe un fermier îl încânta, printre altele, faptul că o oaie din rasa Prolific poate făta până la trei miei.
Florin Dan, crescător de ovine: „Nu este o consumatoare mare, nu are atâta lână pe ea, lâna este mai puţină şi se hrăneşte mai bine, nu e pretenţioasă. Asta am văzut şi noi, iar producţia de lapte este foarte bună”.
România are peste 10 milioane de ovine şi ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană. Este, însă, principalul exportator de ovine vii pentru ţările din Orient, unde sunt vândute anual peste două milioane de exemplare.
La sfârşitul anului trecut, o navă cu 14 mii de oi la bord s-a răsturnat la plecare în portul Midia. Doar echipajul şi câteva sute de oi au fost salvate.
Vara aceasta, preşedintele a promulgat legea care reglemeteaza condiţiile de transport îndelungat al animalelor vii. Astfel, către țări din afara Uniunii, animalele trebuie asistate medical-veterinar, dacă afară sunt mai mult de 35 de grade, iar călătoria durează mai mult de 10 zile şi se desfăşoară naval.