O nouă schemă piramidală face ravagii în România. Cum au fost păcălite sute de persoane
Sute de români spun că au fost păcăliți să investească în panouri solare și cer ajutorul Poliției. Credeau că devin parteneri într-o afacere cu energie electrică, însă au intrat, de fapt, într-o schemă piramidală.
Un tânăr din Comănești a fost dus la poliție de câțiva păgubiți, convinși că în conturile lui ,au ajuns peste 4 milioane de lei.
Tânărul, care are handicap locomotor, ar fi, potrivit polițiștilor din Bacău, la rândul lui victima unei ample escrocherii online. A declarat că a fost recrutat pe o platformă de joburi să facă tranzacții bancare. Primea diferite sume de bani în cont pe care le trimitea mai departe în monede virtuale primind în schimb un comision. Nu știa că banii proveneau dintr-o schemă piramidală numită ”SolarcityRON”.
Alegeri 2024
09:50
Nicușor Dan, după vot: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
Păgubită: "Noi cumpăram panouri solare care erau amplasate într-o altă țară și primeam o parte din banii proveniți din vânzarea curentului electric".
Reporter: "Câți bani ați băgat?".
Păgubită: "2.900 de lei".
Reporter: "Și câți bani ați apucat să scoateți".
Păgubită: "1.000".
Escrocii au avut grijă să returneze o parte din bani către păgubiți ca să păstreze aparența că afacerea funcționează. Culmea este că unele victime și-au dat seama că e vorba de o schemă piramidală, însă au sperat că se vor număra printre cei pe care primesc câștigurile promise".
Victimă: "Prietena mea a zis că a câștigat și am luat și eu un panou de 400 apoi unul de 2.000".
Reporter: "Câți bani ați primit înapoi?".
Victimă: "Nimic".
Escrocii au ticluit o poveste credibilă în care au folosit numele unei companii reale. Copleșită de reclamații, societatea a postat pe propria pagină mesajul că nu este implicată într-o astfel de afacere.
Escrocheria piramidala era structurata pe doua paliere diferite: unul încasa banii păgubiților și altul care transformă sumele obținute ilegal în monede virtuale.
Un alt tânăr acuzat de păgubiți că i-a ajutat pe escroci să le fure banii a declarat că la rândul lui ar fi fost păcălit de o femeie pe nume Danny.
Bărbatul susține că în urma tranzacțiilor ar fi câștigat peste 12.000 de lei, la care nu ar avea acces pentru că banca i-ar fi blocat toate conturile.
Peste 300 de păgubiți din mai multe județe din țară, dar și din străinătate au semnat o petiție prin care cer Poliției Române să-i prindă pe escroci. Unii recunosc că au pierdut sume mici, alții mii de lei. Din păcate, mulți nu vor să depună plângere de rușine că s-au lăsat păcăliți.