O nouă decizie a instanței privind biserica din Constanța obligă la demolarea construcției. Reacția lui IPS Teodosie
O nouă decizie a instanței privind biserica din Constanța, construită pe un trotuar, obligă la demolarea construcției.
Deși Primăria are deja o hotărâre executorie și poate dispune executarea sentinței, Arhiepiscopia Tomisului, prin vocea lui IPS Teodosie, anunță că va contesta și acesată hotărâre. Înaltul prelat vrea să declanșeze un referendum, dacă judecătorii îi vor respinge și ultima cale de atac pe care o mai are.
Potrivit deciziei instanței, instituită cu titlu executoriu, biserica urmează a fi demontată pentru a elibera spațiul public pe care funcționează de mai bine de 20 de ani. Construcția este pe trotuar, dar și pe o suprafața care era spațiu verde.
IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului: „Nicio biserică nu se va demola. Noi vom face recurs, actuala biserică nu se poate demola până nu apare biserica nouă și atunci se poate desface și la locul Sfântului Altar rămâne o troiță. Nu se poate unde s-a săvârșit 20 de ani Sfânta Liturghie să fie totul ras. Nu poate să strice cineva lucrul lui Dumnezeu spune în Scriptură, nu spun eu. De va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acela”.
Potrivit autorităților locale, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului ar condiționa demolarea bisericii cu primirea unui teren pentru relocarea acesteia. Până atunci au în mână hotărârea definitivă a judecătorilor care are și titul executoriu.
Vergil Chițac, primar Constanța: „Domniile lor se gândesc și senzația mea a fost că vor neapărat înainte de a executa decizia instanței să găsim o altă soluție să o relocăm. Dumnealor condiționează executarea deciziei definitive a instanței de relocarea instanței, ori din punctul meu de vedere acest lucru nu poate fi acceptat”.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: „Noi oricum vom face recurs la această hotărâre care nu este definitivă și, în caz că iarăși va fi nefavorabil, recurg în cele din urmă cum i-am spus și domnului primar la un referendum”.
Locuitorii spun că, deși este un lăcaș de cult, biserica ar trebui relocată în altă zonă.
Femeie: „Nu cred că este potrivit să fie construită pe trotuar din punctul meu de vedere, biserica trebuie să își aibe locul în altă parte, nici în parc, nici pe trotuar”.
Femeie: „A funcționat atâta vreme. Mă gândesc că totuși dacă ar fi relocată și ar avea toate aceste utilități, da, cred că în final ar fi foarte bine și așa, dar numai să se facă asta, nu să rămână la nivel de hârtie”.
Până la soluționarea contestării în instanță, biserica aflată pe domeniul public funcționa în continuare ca un lăcaș de cult.