O mie de oameni din Tulcea cara apa de la 2 kilometri, dupa ce fantanile le-au fost otravite de un combinat de alumina

Ultima actualizare: 01-07-2015 07:12

Situatie disperata intr-un cartier marginas din Tulcea. Peste 1000 de oameni au ramas fara apa dupa ce Directia de Sanatate Publica a inchis singura fantana din zona, pentru ca apa devenise toxica.
 

In panza freatica s-ar fi infiltrat cote mari de nitriti si nitrati de la groapa de gunoi si halda de la un combinat din cartier. Primaria promite de ani buni instalarea apei curente pe bani europeni, dar deocamdata i-a sfatuit pe oameni sa ia apa de la 2 kilometri departare.

De la o singura fantana se aprovizionau cu apa 300 de familii dintr-un cartier marginas din Tulcea. In urma analizelor de laborator care au aratat ca e toxica, Directia de Sanatate Publica a decis sa o inchida, lasandu-i astfel pe oameni fara singura sursa de apa.

"Buletinul de analiza spune asa: rezultatul este ca apa este infestata cu nitriti si nitrati si mai are ceva bacterii. Deci chiar daca se mai sapa alt put, alta fantana, apa ar fi cam tot aceeasi daca panza freatica este infectata", spune un localnic.

Fantana se afla intre o groapa de gunoi si o halda de slam dezafectata, unde combinatul de alumina din apropiere isi depozita reziduurile din prelucrarea bauxitei.

Cantitatile de nitriti si nitrati din apa depasesc cu mult limitele acceptate, asa ca Directia pentru Sanatate Publica le-a recomandat oamenilor sa nu foloseasca deloc apa, nici macar in gradini.

"Oamenii nu mai rezista fara apa, pentru ca nu mai este buna nici de baut, nici de spalat, nu poate sa consume", spune un alt localnic.

Disperati oamenii au de gand sa dea in judecata primaria orasului, care de ani de zile le promite canalizare.

Pana la gasirea altor solutii oamenii trebuie sa-si procure apa potabila de la cismele aflate la mare departe.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO