Din Centrul Vechi si pana in mijlocul bisericilor. Riscul urias ce ameninta Romania in cazul unui cutremur de peste 7,5
In contextul in care Romania este extrem de sensibila la tot ce se poate intampla in caz de forta majora, cercetatorii ''Institutului pentru Fizica Pamantului'' vin cu un avertisment.
"Peste o mie de oameni ar muri in Bucuresti, in cazul unui cutremur de peste 7,5 pe Richter''. Potrivit expertilor, cei mai expusi sunt locatarii cladirilor cu bulina. Situatia ar fi agravata si de faptul ca masinile de interventie nu ar putea ajunge repede la victime dimineata sau seara, cand traficul in oras este infernal.
De exemplu, o cladire din Bucuresti, incadrata in clasa I de risc seismic de 20 de ani, este inca neconsolidata, iar in ea traiesc peste 800 de oameni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar Primaria a expertizat doar 4.000 de cladiri, din care stim ca 370 sunt gata sa cada la un cutremur de peste 7 pe Richter.
Dragos Toma-Danila, cercetator la INFP: "Conform datelor statistice disponibile, am observat ca exista aparent mai mult de 30 - 40.000 de cladiri in Bucuresti construite inainte de 1940. Intrebarea este cat de mult o sa reziste la urmatoarele cutremure? Daca noi am analizat 4.000 si am ajuns la concluzia ca 300 sunt vulnerabile?"
Stim deja ca majoritatea cladirilor din Centrul Vechi al Capitalei sunt catalogate ca risc seismic grad unu si pericol public, dar mai nou cercetatorii au calculat ca aceste strazi inguste ticsite in permanenta cu masini si peste care cladirile ar putea sa cada in cazul unui dezastru, vor ingreuna extraordinar de mult interventia ambulantelor. Practic, o salvare ar face de aici si pana la cel mai aproapiat spital o jumatate de ora.
Dragos Toma-Danila, cercetator la INFP: "Bucurestiul ar putea avea, dupa cum era de asteptat, destul de multi morti, intre 100 si 200 in fiecare sector. De asemenea ies in evidenta cateva orase: Focsani, Galati, Braila, Ploiesti."
Daca s-ar produce un seism in timpul slujbelor religioase, duminica dimineata sau de sarbatori, numarul victimelor ar fi si mai mare.
Ioana Olteanu, cercetator: "Specificul acestor constructii: o singura iesire si aceasta ingusta, multe obstacole, stalpi si diversi pereti transversali, pot duce la adevarate dezastre. Nu vorbim neaparat de cutremur, poate fi si un incendiu, o situatie de panica in randul enoriasilor."
Pana acum au fost consolidate doar 48 de cladiri in toata Capitala si cateva zeci in tara. Iar in planurile de investitii pentru anul viitor autoritatile nu au pus acest lucru la capitolul prioritati.