O judecatoare de la Inalta Curte, urmarita penal. Procurorii o acuza ca si-a vandut deciziile pe posete si vacante la Paris

Gabriela Barsan cover

Judecatoarea Gabriela Birsan de la ICCJ este urmarita penal pentru mai multe fapte de coruptie, alaturi de colega sa Corina Corbu, un sofer al instantei, doi avocati, un om de afaceri si doi fosti magistrati, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie.

Gabriela Birsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), fost presedinte al sectiei de contencios administrativ si fiscal, este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, luare de mita, trafic de influenta si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

In acelasi dosar s-a declansat urmarirea penala fata de Corina Corbu, magistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia de contencios administrativ si fiscal, acuzata de complicitate la infractiunea de favorizare a faptuitorului, si Florian Ionescu, angajat ca sofer tot la instanta suprema, care ar fi facut marturii mincinoase.

De asemenea, sunt cercetati avocatii Claudia si Radu Gherbovan Silinescu, fostii judecatori Iuliana Pusoiu si Anton Pandrea, care au lucrat tot la ICCJ, si omul de afaceri Gabriel Chiriac.

Potrivit DNA, in perioada februarie 2010 - mai 2011, Claudia Gherbovan, Radu Gherbovan si Gabriel Chiriac au oferit judecatoarelor Iuliana Pusoiu si Gabriela Birsan mai multe foloase, sub forma achitarii de petreceri la restaurante din Paris si Bucuresti, excursii in strainatate si deplasari cu avionul, dar si sub forma folosintei unui apartament, respectiv a oferirii unor cadouri (poseta, pantofi ale unei renumite case de moda), in schimbul facilitarii ori solutionarii favorabile a unor cauze aflate pe rolul ICCJ, Sectia de contencios administrativ si fiscal. Pentru a ascunde natura foloaselor necuvenite, avocatul Radu Gherbovan a determinat o angajata a unei firme de turism sa intocmeasca documente care atestau, in mod nereal, achitarea unei excursii de catre Iuliana Pusoiu.

Citește și
Ioana Vonica
Ioana Vonica cere sa fie eliberata din arest pentru inmormantarea sotului ei. Casa familiei a devenit loc de pelerinaj
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Anchetatorii sustin ca in timpul instrumentarii acestui dosar, Anton Pandrea, pe atunci judecator la ICCJ, dupa ce a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, prin complicitatea inculpatei Corinei Corbu, le-a anuntat pe Iuliana Pusoiu, Claudia Gherbovan si Gabriela Birsan ca formeaza obiect al masurilor de interceptare.

Unele dintre societatile comerciale controlate de omul de afaceri Chiriac Gabriel au avut pe rolul ICCJ, sectia de contencios administrativ si fiscal, diverse litigii in perioada 2010 - 2011. Avocatii Radu si Claudia Gherbovan au asigurat asistenta, reprezentare si consultanta juridica pentru societati comerciale apartinand omului de afaceri, mai arata DNA.

"In perioada 2010 – mai 2011, avocata Gherbovan Silinescu Claudia impreuna cu omul de afaceri Chiriac Gabriel au oferit judecatoarei Birsan Gabriela Victoria, in calitate de presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai multe foloase necuvenite, in schimbul influentei pe care aceasta a lasat sa se creada ca o are asupra judecatorilor desemnati in compunerea completului investit cu solutionarea dosarului nr. 3509/2/2008 al Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru a-i determina sa pronunte o solutie favorabila societatii la care actionar era Chiriac Gabriel", sustin procurorii.

Foloasele necuvenite oferite de Gabriel Chiriac au constat in "achitarea petrecerii la Paris, la Moulin Rouge, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament in Paris, format din doua camere, pentru o perioada de 2 luni in cursul anului 2010 pentru fiul judecatoarei; la randul ei, Gherbovan Silinescu Claudia i-a oferit judecatoarei o poseta si pantofi confectionati de o renumita casa de moda".

Interesul cumparatorilor de influenta Gabriel Chiriac si Claudia Gherbovan in solutionarea favorabila a recursului pe care firma lui l-a declarat in dosarul nr.3509/2/2008 a fost determinat de faptul ca autoritatea fiscala i-a imputat societatii respective suma de 1.289.797,68 lei, iar prin sentinta civila nr.3138/2010 a Curtii de Apel Bucuresti a fost respinsa contestatia formulata.

"Solutionarea favorabila a recursului declarat de societatea apartinand lui Chiriac Gabriel, in dosarul nr. 3509/2/2008, prin intermediul traficului de influenta al judecatoarei Birsan Gabriela Victoria, procura acestuia un avantaj patrimonial, constand in suma de 1.289.797,68 lei imputata de autoritatile fiscale, pe care, astfel, nu ar mai fi achitat-o", mai precizeaza DNA.

Pe de alta parte, sustin anchetatorii, la 18 februarie 2010, judecatoarea Iuliana Pusoiu a facut parte din completul de judecata al ICCJ care a judecat dosarul nr.483/42/2009 avand ca obiect recursul declarat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in care intimata, o societate comerciala, a fost reprezentata de avocatul Radu Gherbovan. Ulterior solutionarii acestui dosar de catre completul de judecata din care a facut parte judecatoarea Pusoiu, aceasta i-a pretins lui Radu Gherbovan, prin intermediul sotiei sale, organizarea petrecerii de ziua sa. "Radu Gherbovan a dat curs solicitarii judecatoarei Pusoiu Iuliana, transmisa prin intermediul sotiei sale Gherbovan Silinescu Claudia, organizandu-i si achitandu-i acesteia, la data de 13.02.2011, costul petrecerii de la un restaurant din Bucuresti", sustine DNA.

De asemenea, la 4 martie 2010, aceeasi Iuliana Pusoiu a facut parte din completul care a judecat dosarul nr. 669/1/2010 in care o societate comerciala a solicitat stramutarea judecarii dosarului nr.2596/102/2009 al Tribunalului Mures - Sectia de contencios administrativ si fiscal in care avea calitatea de reclamant, iar Consiliul Concurentei avea calitatea de parat. Astfel, in aceasta cauza, societatea reclamanta a fost reprezentata tot de avocatul Radu Gherbovan, care s-a prezentat in fata instantei de judecata din care a facut partea judecatoarea Iuliana.

Acelasi avocat, dupa solutionarea dosarului, a platit excursia pe care judecatoarea Pusoiu a efectuat-o in Malaezia in perioada 20 aprilie 2011 - 27 aprilie 2011 (atat costurile de transport cat si cazarea). "Banii folositi pentru achitarea excursiei judecatoarei Pusoiu Iuliana in Malaezia au provenit de la o societate comerciala controlata de omul de afaceri Chiriac Gabriel care, la solicitarea avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, a transferat suma de 51.917,56 lei (1860 euro) in contul societatii de avocatura Gherbovan/Silinescu. La solicitarea avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, suma de bani necesara platii excursiei a fost ridicata de Gherbovan Silinescu Radu care a achitat costul excursiei judecatoarei Pusoiu Iuliana. Pentru a impiedica identificarea destinatiei sumei oferite cu titlu de mita, la solicitarea si cu sprijinul sotilor Gherbovan Silinescu, omul de afaceri Chiriac Gabriel prin intermediul societatii comerciale, a incheiat un contract de asistenta juridica fictiv", mai arata procurorii.

In plus, sustine DNA, disimularea primirii foloaselor necuvenite de catre Pusoiu sub forma achitarii excursiei in Malaezia, a fost realizata de avocatul Radu Gherbovan prin comiterea infractiunii de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, prin aceea ca i-a solicitat agentei de turism sa intocmeasca factura fiscala din 30.04.2011 prin care a stornat contravaloarea biletului de avion si, in cadrul aceleiasi operatiuni de disimulare, suma stornata de 1.860 de euro a figurat ca fiind restituita avocatului. In aceeasi zi, a fost intocmita factura fiscala din 30.04.2011 pe numele numitei Iuliana Pusoiu pentru suma de 1.860 euro .
In perioada 2010 - 2011, Gabriel Chiriac, printr-una din societatile sale comerciale, a transmis avocatilor Radu si Claudia Gherbovan, prin intermediul cabinetului de avocatura unde acestia sunt asociati, sume de bani, respectiv 113.707,83 lei (echivalentul a 27.000 euro la cursul din anul 2010 ), cunoscand ca incheierea si justificarea sumelor prin folosirea unor contracte care atestau prestare de asistenta ori consultanta juridica reprezinta doar o disimulare a destinatiei banilor.

In realitate, sustine DNA, acele sume erau transmise/respectiv primite pentru a fi insusite in nume propriu de catre sotii avocati sau folosite pentru dare de mita, cumparare de influenta si trafic de influenta in legatura cu solutionarea unor dosare de contencios administrativ. In aceeasi perioada, cei doi avocati au primit, de la o alta societate comerciala, suma de 393.411 lei (echivalentul a 88.576,16 de euro) si, in baza aceluiasi mecanism, au folosit suma respectiva de bani in scopul mai sus mentionat.

"In perioada ianuarie - decembrie 2010, incalcarea atributiilor de serviciu de catre Birsan Gabriela Victoria in legatura cu solutionarea succesiva a cererilor de suspendarea a unui dosar, pana la solutionarea cererii de stramutare a acestuia, a asigurat un folos acesteia, dar si unei societati comerciale asistate juridic de avocata Gherbovan Silinescu Claudia. Dosarul respectiv 2595/102/2009 privea o societate comerciala controlata de omul de afaceri Chiriac Gabriel, pe de o parte si Consiliul Concurentei, pe de alta parte. In acest sens, avocata Gherbovan Silinescu Claudia a depus repetat cereri de stramutare pentru ca, suspendarea dosarului antementionat sa dureze cat mai mult, cu consecinta asigurarii unui folos firmei controlate de Chiriac Gabriel", mai spun procurorii.

Sub acest aspect, fapta avocatului Radu Gherbovan, care a dobandit sumele de bani mentionate pe baza unor contracte de asistenta juridica ce atestau in mod formal prestarea unor servicii de consultanta juridica pentru a fi folosite la darea de mita, cu scopul obtinerii de solutii judecatoresti favorabile, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor, arata DNA.

Referitor la fostul judecator Anton Pandrea, DNA arata ca acesta, in timpul instrumentarii dosarului, a admis cererea procurorilor si a autorizat interceptarea comunicatiilor judecatoarelor Birsan si Pusoiu si ale avocatei Gherbovan. Dupa ce a dispus aceasta masura, Pandrea, judecator investit cu solutionarea acestei solicitari, i-a divulgat judecatoarei Corbu ca avocata Gherbovan, avocata si prietena a sa, "este interceptata", mai spun anchetatorii.

Judecatoarea Corina Corbu, la randul sau, a inlesnit aflarea, de catre judecatoarele Birsan si Pusoiu Iuliana si de catre avocata Gherbovan a acestui fapt. La 18 octombrie 2011, cu ocazia audierii sale ca martor, Florian Ionescu, sofer la ICCJ, a sustinut "o versiune nereala a faptelor referitoare la achizitionarea unor bilete de avion pentru Birsan Gabriela". Ulterior, soferul a prezentat o alta versiune, care s-a dovedit tot neadevarata.
In acest dosar, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de 559.036,39 lei, asupra unui teren si a unei cladiri aflate in coproprietatea inculpatilor Radu si Claudia Gherbovan, in vederea confiscarii speciale. In acelasi scop, au fost puse sub sechestru, pana la concurenta sumei de 5.010,46 euro, bunurilor ale judecatoarei Gabriela Birsan si, pana la concurenta sumei de 1.860 de euro, bunurilor mobile aflate in proprietatea Iulianei Pusoiu.

In 2013, DNA anunta ca actele de urmarire penala in cazul judecatoarei Gabriela Birsan au fost refacute ca urmare a deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului prin care s-a admis ridicarea imunitatii de care beneficiaza magistrata casatorita cu fostul judecatorul CEDO Corneliu Birsan.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Mirajul libertatii pentru un miliardar. Dan Adamescu a fost arestat, la scurt timp dupa ce a scapat de ordonanta de retinere
Mirajul libertatii pentru un miliardar. Dan Adamescu a fost arestat, la scurt timp dupa ce a scapat de ordonanta de retinere

Final teribil de saptamana pentru al doilea roman din topul bogatiei.
Milionarul Dan Adamescu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

Ioana Vonica cere sa fie eliberata din arest pentru inmormantarea sotului ei. Casa familiei a devenit loc de pelerinaj
Ioana Vonica cere sa fie eliberata din arest pentru inmormantarea sotului ei. Casa familiei a devenit loc de pelerinaj

Ravasita de vestea sinuciderii sotului ei, Ioana Vonica ii implora pe judecatori sa o elibereze cateva zile din arest, pentru a participa la inmormantarea acestuia.

Omul de afaceri, Iosif Armas, audiat ca martor in dosarul celor patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti
Omul de afaceri, Iosif Armas, audiat ca martor in dosarul celor patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti

Omul de afaceri, Iosif Armas, candva unul dintre cei mai bogati romani, dar si senator PSD sau presedinte al Federatiei Romane de box, a fost pus luni oficial sub invinuire.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.