Omul de afaceri, Iosif Armas, audiat ca martor in dosarul celor patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti

Dată publicare: 26-05-2014 19:50
Dată actualizare: 29-05-2014 07:02


Omul de afaceri, Iosif Armas, candva unul dintre cei mai bogati romani, dar si senator PSD sau presedinte al Federatiei Romane de box, a fost pus luni oficial sub invinuire.

Armas este acuzat, in ancheta ce a dus la arestarea preventiva pentru coruptie, a patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti. El este suspectat de dare de mita. I-ar fi oferit unuia dintre magistrati carne de vita si de miel pentru a-l ajuta in procesele de insolventa pe care le au firmele sale.

Cazul celor patru judecatori de la TB arestati pentru mita

In documente obtinute de MEDIAFAX, procurorii anticoruptie relateaza in detaliu modul in care judecatorul sindic Mircea Moldovan de la Tribunal Bucuresti selecta lichidatorii judiciari in cazul dosarelor in care dispunea deschiderea procedurii insolventei. Astfel, arata anchetatorii DNA, cu privire la dosarul nr. 43077/3/2007, avand ca obiect procedura de insolventa a SC Argirom International SA, controlata de Iosif Armas, la 18 ianuarie 2013, Monica Angela Borza i-a spus magistratului Moldovan ca Armas a desfasurat o serie de actiuni contrare Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei.

Judecatorul Moldovan i-a comunicat administratorului judiciar ca hotararea AGA este lovita de nulitate si a sfatuit-o pe Borza sa lanseze o invitatie de participare adunarii creditorilor pentru 22 ianuarie 2013, inclusiv lui Armas, mai precizeaza procurorii."In contextul in care Borza i-a spus lui Armas intentia creditorilor inscrisi in dosarul nr. 43077/3/2007 de a cere convocarea anticipata a acestora, anterior datei de 8 decembrie 2012, acesta din urma i-a transmis femeii ca ii va remite un pachet cu produse alimentare (carne de vita/miel), solicitandu-i ca jumatate sa-i revina judecatorului Moldovan", se mai arata in documente.

Potrivit unor informatii vehiculate in 2010, o alta firma controlata de omul de afaceri Iosif Armas, Hercules, care administra majoritatea hotelurilor din statiunea Herculane, se afla atunci in executare silitata.  Judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru, toti de la Tribunalul Bucuresti (TB) - Sectia a VII-a civila, acuzati ca primeau bani si bunuri pentru interventii in dosare de insolventa, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata in 20 mai de Curtea de Apel Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie.
Cei patru au atacat decizia la instanta suprema, care le-a respins contestatiile.

Cazul celor patru judecatori de la TB arestati pentru mita a declansat "un val" de denunturi si autodenunturi la DNA, au declarat pentru MEDIAFAX, in 23 mai, surse judiciare, potrivit carora, in ultimele zile, mai multi practicieni in insolventa si lichidatori judiciari ar fi sesizat fapte de coruptie. Potrivit procurorilor, cei patru judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistratii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a indeplini sau a nu indeplini ori a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor, pentru a decide privind modalitatile de inscriere la masa credala cu privire la creantele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferential administratori judiciari, pentru a atribui preferential dosare de insolventa sau pentru a-si exercita influenta pe langa judecatori de la diverse instante din Bucuresti si din tara, folosind informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator, au aratat procurorii in referatul cu propunerea de arestare.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat la 22 mai, intr-un comunicat de presa, ca omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmarit penal pentru doua infractiuni de dare de mita, in dosarul celor patru judecatori. Potrivit procurorilor, Adamescu ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru ca acestia sa dispuna in dosare de insolventa solutii favorabile unor firme la care omul de afaceri este actionar.

Dan Adamescu a fost la DNA, pentru a-i fi aduse la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile. Procurorii au facut perchezitii la locuinta omului de afaceri si la firmele detinute de acesta.  Adamescu detine, printre altele, compania Astra Asigurari, Unirea Shopping Center si clubul de fotbal din Liga I Otelul Galati.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO