O instanță din Cipru a decis extrădarea magnatului Beny Steinmetz în România. Hotărârea nu este definitivă
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat miercuri că o instanţă din Cipru a decis ca omul de afaceri Benyamin Steinmetz, condamnat în dosarul Ferma Băneasa la cinci ani de închisoare, să fie predat autorităţilor române.
„Instanța cipriotă a decis predarea omului de afaceri Benyamin Steinmetz autorităților din România. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu apel în termen de 3 zile. El a fost condamnat în decembrie 2020 în dosarul ferma Băneasa și are de executat o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat. Este o victorie de etapă care arată că Ministerul Justiției a depus diligențele necesare pentru ca fugarul să-și execute pedeapsa în România. Partea română a oferit, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, toate garanțiile că sunt respectate standardele CEDO în ceea ce privește condițiile de detenție. Sperăm ca acest fugar să se adauge celor peste 620 care au fost aduși în România în acest an”, scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.
Beny Steinmetz, condamnat la 5 ani închisoare în România
La începutul lunii septembrie a acestui an, magnatul israelian Beny Steinmetz, condamnat la 5 ani închisoare în România, fusese eliberat condiţionat după ce a fost reţinut în Cipru.
Potrivit purtătorului său de cuvânt, el a încercat să obţină anularea mandatului european de arestare emis de România, invocând demersuri similare precedente soldate cu succes în alte ţări, ca urmare a unor presupuse vicii prezente în procesul din România.
Beny Steinmetz a fost reţinut în Cipru la finalul lunii august în baza unui mandat de arestare emis de România. El fusese deja arestat şi în alte ţări europene, în baza aceluiaşi mandat, dar în cele din urmă a fost eliberat.
Mandatul european de arestare a fost emis la data de 12 ianuarie 2021 de Curtea de Apel Braşov. Omul de afaceri a fost condamnat la cinci ani închisoare în România, în decembrie 2020, în dosarul Ferma Băneasa.
Acest caz, care datează de mai mulţi ani, se referă la implicarea sa într-un grup infracţional care ar fi încercat să obţină în mod ilegal drepturi asupra unor terenuri în România.
Beny Steinmetz este implicat, de asemenea, într-o bătălie juridică separată în Elveţia, unde a fost găsit vinovat de corupţie într-un caz referitor la permisele de explorare a zăcămintelor de minereu de fier din Guineea.