O ieșire în oraș, o aventură riscantă pentru nevăzători. Situație revoltătoare în Capitală

×
Codul embed a fost copiat

Oficial, trăim într-o țară europeană, însă nu respectăm reguli elementare.

Asta spun, cu tristețe, nevăzătorii, care se deplasează cu dificultate când traversează strada prin locuri în care dispozitivele de avertizare sonore ale semafoarelor nu funcționează.

Unele s-au stricat și nu au fost reparate, dar revoltător este că altele au fost furate sau chiar distruse, pentru că oamenii din zonă erau deranjați de zgomotul făcut.

În România trăiesc o sută de mii de nevăzători. Pentru ei, o plimbare scurtă într-un oraș este o aventură periculoasă.

Este nevăzător de la 12 ani și a învățat să se descurce într-o lume numai cu zgomote

 

Citește și
Aplicatie pentru persoane nevazatoare
Aplicația care îi ajută pe nevăzători să recunoască culorile: „M-am luptat cu prejudecăți”

 

Costel Andronic are 42 de ani și este tipograf. Și-a pierdut complet vederea la 12 ani și de atunci a fost obligat să învețe să se descurce într-o lume doar cu zgomote și să se ghideze cu ajutorul bastonului alb.

Parcurge zilnic drumul spre casă și spre serviciu cu transportul în comun. Are noroc, totuși, că este în București, unde s-au mai făcut lucruri și pentru nevăzători, dar tot în stil românesc.

Costel Andronic: „O ora jumate fac, în fiecare zi. Același drum, acum l-am învățat, dar, din patru treceri de pietoni prin care trec, doar una are semnale acustice. Astăzi, stațiile nu au fost anunțate în mijlocul de transport în comun și un nevazator nu are cum să știe unde să coboare și tot întreabă”.

Deși legea spune că semafoarele trebuie să aibă sisteme audio care să îi ajute pe nevăzători, în centrul Capitalei, la Piața Unirii, nu există nici măcar un semafor cu așa ceva.

Primăria Capitalei spune că în București există aproape 300 de astfel de dispozitive montate pe semafoare pentru nevăzători și sunt funcționale.

Dacian Pribeanu, reprezentantul Asociației Nevăzătorilor: „E mai complicat, că la treceri nu funcționează sistemele, ba că sunt stricate... Mai nou, acum le strică și oamenii care stau în apropiere, pentru că fac zgomot, sau am mai auzit că sunt demontate de unii oameni întreprinzători, care le vând că boxe”.

Reporterul Știrilor Pro TV a făcut un mic experiment și, cu lista de la Primărie în buzunar, a mers prin câteva intersecții unde sunt montate astfel de dispozitive pentru nevăzători. Din 10 intersecții prin care a trecut, în patru dintre ele sistemele nu funcționau.

STand up Andreea Marinescu-iată că și aici la Piață obor sistemele pentru nevăzători nu funcționează ...

România are 100 de mii de nevăzători, iar autoritățile locale sunt obligate să le asigure condiții optime pentru a se deplasa în siguranță. Din păcate, nu au fost niciodată o prioritate pentru administrație, constată, cu amărăciune, reprezentanții nevăzătorilor.

Citește și...
Aplicația care îi ajută pe nevăzători să se deplaseze. Autoritățile nu sunt interesate
Aplicația care îi ajută pe nevăzători să se deplaseze. Autoritățile nu sunt interesate

Elevii nevăzători ai unul liceu din Bucureşti vor putea merge fără însoţitor prin curtea instituţiei, ghidaţi de un sistem special.

Aplicația care îi ajută pe nevăzători să recunoască culorile: „M-am luptat cu prejudecăți”
Aplicația care îi ajută pe nevăzători să recunoască culorile: „M-am luptat cu prejudecăți”

Triumf pentru un pictor din Cluj la Târgul Internaţional de Invenţii de la Geneva 2019. A câştigat o medalie de aur, graţie unei invenţii pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

Recomandări
Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul
Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a rugat vineri cadrele didactice să se întoarcă în clase de săptămâna viitoare, pentru ca toţi elevii să poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii.

SUA resping apelurile pentru o pace de tip
SUA resping apelurile pentru o pace de tip "teritorii contra pace" în Ucraina

Propunerile de a impune o încetare a focului sau de a face concesii teritoriale pentru a opri războiul din Ucraina nu ar servi decât la legitimarea agresiunii lui Vladimir Putin, a avertizat vineri secretarul american de stat Antony Blinken. 

Zborul cu care Regele Charles vine în România este cel mai urmărit din lume
Zborul cu care Regele Charles vine în România este cel mai urmărit din lume

Zborul cu care Regele Charles al III-lea vine în România este cel mai urmărit de pe platforma Flight Radar 24. Majestatea sa va ateriza pe Aeroportul Băneasa cu puțin înainte de ora 15:00.