O ieșire în oraș, o aventură riscantă pentru nevăzători. Situație revoltătoare în Capitală


Ultimul update: Marti 07 Ianuarie 2020 21:04
Data publicarii: Marti 07 Ianuarie 2020 20:16
Categorie: Stiri actuale

Oficial, trăim într-o țară europeană, însă nu respectăm reguli elementare.

Asta spun, cu tristețe, nevăzătorii, care se deplasează cu dificultate când traversează strada prin locuri în care dispozitivele de avertizare sonore ale semafoarelor nu funcționează.

Unele s-au stricat și nu au fost reparate, dar revoltător este că altele au fost furate sau chiar distruse, pentru că oamenii din zonă erau deranjați de zgomotul făcut.

În România trăiesc o sută de mii de nevăzători. Pentru ei, o plimbare scurtă într-un oraș este o aventură periculoasă.

Este nevăzător de la 12 ani și a învățat să se descurce într-o lume numai cu zgomote

 

 

Costel Andronic are 42 de ani și este tipograf. Și-a pierdut complet vederea la 12 ani și de atunci a fost obligat să învețe să se descurce într-o lume doar cu zgomote și să se ghideze cu ajutorul bastonului alb.

Parcurge zilnic drumul spre casă și spre serviciu cu transportul în comun. Are noroc, totuși, că este în București, unde s-au mai făcut lucruri și pentru nevăzători, dar tot în stil românesc.

Costel Andronic: „O ora jumate fac, în fiecare zi. Același drum, acum l-am învățat, dar, din patru treceri de pietoni prin care trec, doar una are semnale acustice. Astăzi, stațiile nu au fost anunțate în mijlocul de transport în comun și un nevazator nu are cum să știe unde să coboare și tot întreabă”.

Deși legea spune că semafoarele trebuie să aibă sisteme audio care să îi ajute pe nevăzători, în centrul Capitalei, la Piața Unirii, nu există nici măcar un semafor cu așa ceva.

Primăria Capitalei spune că în București există aproape 300 de astfel de dispozitive montate pe semafoare pentru nevăzători și sunt funcționale.

Dacian Pribeanu, reprezentantul Asociației Nevăzătorilor: „E mai complicat, că la treceri nu funcționează sistemele, ba că sunt stricate... Mai nou, acum le strică și oamenii care stau în apropiere, pentru că fac zgomot, sau am mai auzit că sunt demontate de unii oameni întreprinzători, care le vând că boxe”.

Reporterul Știrilor Pro TV a făcut un mic experiment și, cu lista de la Primărie în buzunar, a mers prin câteva intersecții unde sunt montate astfel de dispozitive pentru nevăzători. Din 10 intersecții prin care a trecut, în patru dintre ele sistemele nu funcționau.

STand up Andreea Marinescu-iată că și aici la Piață obor sistemele pentru nevăzători nu funcționează ...

România are 100 de mii de nevăzători, iar autoritățile locale sunt obligate să le asigure condiții optime pentru a se deplasa în siguranță. Din păcate, nu au fost niciodată o prioritate pentru administrație, constată, cu amărăciune, reprezentanții nevăzătorilor.

Aplicația care îi ajută pe nevăzători să se deplaseze. Autoritățile nu sunt interesate
Aplicația care îi ajută pe nevăzători să recunoască culorile: „M-am luptat cu prejudecăți”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33