O ieșire în oraș, o aventură riscantă pentru nevăzători. Situație revoltătoare în Capitală
Oficial, trăim într-o țară europeană, însă nu respectăm reguli elementare.
Asta spun, cu tristețe, nevăzătorii, care se deplasează cu dificultate când traversează strada prin locuri în care dispozitivele de avertizare sonore ale semafoarelor nu funcționează.
Unele s-au stricat și nu au fost reparate, dar revoltător este că altele au fost furate sau chiar distruse, pentru că oamenii din zonă erau deranjați de zgomotul făcut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În România trăiesc o sută de mii de nevăzători. Pentru ei, o plimbare scurtă într-un oraș este o aventură periculoasă.
Este nevăzător de la 12 ani și a învățat să se descurce într-o lume numai cu zgomote
Costel Andronic are 42 de ani și este tipograf. Și-a pierdut complet vederea la 12 ani și de atunci a fost obligat să învețe să se descurce într-o lume doar cu zgomote și să se ghideze cu ajutorul bastonului alb.
Parcurge zilnic drumul spre casă și spre serviciu cu transportul în comun. Are noroc, totuși, că este în București, unde s-au mai făcut lucruri și pentru nevăzători, dar tot în stil românesc.
Costel Andronic: „O ora jumate fac, în fiecare zi. Același drum, acum l-am învățat, dar, din patru treceri de pietoni prin care trec, doar una are semnale acustice. Astăzi, stațiile nu au fost anunțate în mijlocul de transport în comun și un nevazator nu are cum să știe unde să coboare și tot întreabă”.
Deși legea spune că semafoarele trebuie să aibă sisteme audio care să îi ajute pe nevăzători, în centrul Capitalei, la Piața Unirii, nu există nici măcar un semafor cu așa ceva.
Primăria Capitalei spune că în București există aproape 300 de astfel de dispozitive montate pe semafoare pentru nevăzători și sunt funcționale.
Dacian Pribeanu, reprezentantul Asociației Nevăzătorilor: „E mai complicat, că la treceri nu funcționează sistemele, ba că sunt stricate... Mai nou, acum le strică și oamenii care stau în apropiere, pentru că fac zgomot, sau am mai auzit că sunt demontate de unii oameni întreprinzători, care le vând că boxe”.
Reporterul Știrilor Pro TV a făcut un mic experiment și, cu lista de la Primărie în buzunar, a mers prin câteva intersecții unde sunt montate astfel de dispozitive pentru nevăzători. Din 10 intersecții prin care a trecut, în patru dintre ele sistemele nu funcționau.
STand up Andreea Marinescu-iată că și aici la Piață obor sistemele pentru nevăzători nu funcționează ...
România are 100 de mii de nevăzători, iar autoritățile locale sunt obligate să le asigure condiții optime pentru a se deplasa în siguranță. Din păcate, nu au fost niciodată o prioritate pentru administrație, constată, cu amărăciune, reprezentanții nevăzătorilor.