Aplicația care îi ajută pe nevăzători să se deplaseze. Autoritățile nu sunt interesate
Elevii nevăzători ai unul liceu din Bucureşti vor putea merge fără însoţitor prin curtea instituţiei, ghidaţi de un sistem special.
Acesta funcţionează cu ajutorul unei aplicaţii care le transmite indicaţii de orientare. El urmează să fie instalat şi în patru facultăţi şi două malluri din Bucureşti.
Din păcate, autorităţile nu au făcut aproape nimc pentru că astfel de sisteme să fie disponibile şi în instituţii, aşa cum e în străinătate.
Deocamdată, doar Liceul Tehnologic Special Regina Elisabeta din Bucureşti beneficiază de sistemul STEP-HEAR. O aplicaţie care funcţionează ca un ghid pentru nevăzători. Poate fi descărcată gratuit pe telefon, iar utilizatorul este informat în timp real de tot ce se află în jurul lui cu ajutorul unor mesaje audio pre-inregistrate.
Investiţia a costat 12.000 de euro, iar sistemul, adus din Israel, va fi montat în curând şi în două mall-uri şi patru facultăţi din Bucureşti.
Autorităţile locale nu au fost interesate de sisteme similare, deşi în instituţii sau intersecţii, la semafor sau în staţiile de STB, cei cu deficienţe de vedere au mare nevoie de ajutor.
Cătălin Nicolaidi, nevăzător: "Ajungi să te consumi mai mult pe drum decât la locul de muncă propriu-zis. Nici măcar nu anunță în toate mijloacele de transport, nu este anunțul corelat cu stațiile sau este oprit. Apoi mai este problema amșinilor parcate, de care te lovești."
Marian Coman, susținătorul tehnic al proiectului: N-a implementat municipalitatea pentru că nu a știut de el.
Reporter: Acum știu?
Marian Coman: Sper să știe cu ajutorul dumneavoastră.
În Bucureşti autorităţile susţin că au montat covoare speciale în dreptul trecerilor de pietoni şi chiar 400 de semafoare acustice care îi atenţionează pe nevăzători când pot traversa. Sisteme pentru nevăzători găsim şi la metrou.
Deocamdată, doar în staţiile noi de metrou - Laminorului şi Straulesti - există astfel de benzi de ghidare a persoanelor cu deficienţe de vedere. Acestea sunt montate pe peron pentru ca nevăzătorii să poată estima distanţa până la marginea sa şi să evite astfel un accident. Între timp, în toate cele 53 de staţii de metrou din Capitală sunt instalate peste 1000 de dispozitive care comunica prin blutooth cu telefonul mobil prin intermediul aplicaţiei Tandem Acces. Dispozitivele sunt montate la scări sau la turnicheţi şi îi ajută pe nevăzători să obţină indicaţii de orientare.
Sistemul STEP-HEAR mai este implementat în Statele Unite, Austria, Franţa, Olanda sau Marea Britanie.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!