Aplicația care îi ajută pe nevăzători să recunoască culorile: „M-am luptat cu prejudecăți”

Ultima actualizare: 23-04-2019 09:41

Triumf pentru un pictor din Cluj la Târgul Internaţional de Invenţii de la Geneva 2019. A câştigat o medalie de aur, graţie unei invenţii pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

Alfabetul Culorilor este menit să îi ajute pe nevăzători să se poată bucura de creativitate şi libertate de exprimare. Inventatorul lucrează şi la o aplicaţie şi speră că soluţia găsită de el să fie implementată la nivel global.

Persoanele care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii pot asocia formele geometrice cu culorile.

„Am ales roşu pentru cerc deoarce roşul exprima senzaţia de căldură, galbenul cu un dreptunghi, iar albastrul cu senzaţia de rece, care este reprezentată sub forma unui pătrat."

Inventatorul clujean spune că în curând, va fi gata şi o aplicaţie.

„Nevăzătorii folosesc din ce în ce mai mult tehnologiia şi acest cod QR odată scanat poate să dea informaţii audio în timp real despre culoarea care este.”

Alfabetul culorilor este o extensie a alfabetului Braille, sistemul de scriere folosit de cei cu deficiențe de vedere.

Tudor Sripor, pictor și inventator: „Ideea mi-a venit acum 7 ani când am lucrat cu un student nevăzător. Provcarea mea a fost să îl fac să înţeleagă emoţia culorilor şi nu doar reprezentarea volumetrică a artei. A fost foarte complicat am pornit de la 0 şi m-am luptat cu foarte multe prejudecăţi.”

Aşa a început să creeze alfabetul culorilor din figuri geometrice.

Tudor Scripor, pictor și inventator: „Prin aceste forme geometrice introduse într-o matrice de 10 puncte practic nevăzătorii pot înţelege culorile. Se poate învăţa în 5 zile de nevăzătorii care nu au văzut niciodată, iar cei care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii şi au cunoştinţe de braille pot învăţa chiar în 2-3 zile."

Inventatorul s-a asociat cu cercetătorii de la UBB şi spera că soluţia să va fi implementata la nivel global.

Marian Pădure, Departamentul de Psihopedagogie UBB: „Pentru persoanele cu dizabilităţi când vii, vii cu metode foarte specifice şi cu soluţii specifice, iar soluţia propusă de el este o soluţie care poate fi implementată. Este nevoie de muncă de cercetare care să dovedească eficientă. Din punctul meu de vedere poate fi utilizată pentru haine, hrană sau mobila.”

După ce va fi testată receptivitatea celor fără văz, alfabetul culorilor ar putea fi implementat la nivel global.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO