O familie din Brașov s-a trezit că o bucată din strada care trecea pe dealul din spatele casei s-a prăbușit în curtea lor
Spaimă soră cu moartea pentru o familie din cartierul brașovean Șchei. Oamenii s-au trezit că o bucată din strada care trecea pe dealul din spatele casei s-a prăbușit în curtea lor și puțin a lipsit să nu le dărâme acoperișul.
Localnicii dau vina pe traficul greu și pe infiltrațiile de apă care au șubrezit drumul.
Cândva, acolo era doar o alee pietonală care a fost transformată în stradă și nu se știe dacă lucrătorii au respectat toate normele de construcție.
Abia se înnoptase când, pe strada Traian Moșoiu din Șchei, s-a auzit un zgomot puternic. O porțiune de câțiva metri din bordura betonată care susține balustrada drumului s-a surpat peste casa aflată în vale.
Anamaria Lucaci-Degan, Fiica proprietarului casei: „A căzut toată balustrada de sus, cu tot ce susținea balustrada, încă două s-au oprit în copaci, a căzut o bucată şi pe baie dar nu au fost victime, nu s-a întâmplat nimica deocamdată”.
Zona unde s-a produs surparea este în pantă, iar străzile și casele sunt așezate pe mai multe niveluri. În trecut, când Șcheiul era doar un sat, dealurile erau străbătute de ulițe și drumuri pentru căruțe. Odată cu extinderea orașului, acestea s-au transformat în străzi cu access auto.
Benone Priscu, proprietarul casei: „Acolo era o stradă numai cu trepte, cu scări, pietonal. Dup-aia s-a tot intervenit, drept să spun şi lumea a scos din case şi a nivelat şi s-a făcut strada cu acces auto”.
Localnicii spun că drumul a fost șubrezit de infiltrațiile de apă care vin de la deal. În plus, de vină ar fi și mașinile de mare tonaj care au ajutat la ridicarea construcțiilor în zonă. De altfel, este a doua oară când această stradă se surpă. În urmă cu 5 ani, o altă porțiune a căzut peste o casă aflată în vale.
Marinela Tănase, localnică: „Pământul se mişca aicea, e argilos. Nu e piatra. Toată apa se scurge pe aicea.Când plouă, vine apa cu pământ de sus de acolo de unde s-au făcut vilele acelea. Aici a fost o zonă a centrului vechi, mergeau oamenii cu căruţele cu caii, nu cu maşini de mare tonaj.”
Autoritățile locale au izolat zona și au interzis accesul auto.
Cătălina Roman, localnică: „Locuim 100 de metri mai sus şi asta e singura noastră cale de access şi cu piciorul şi cu maşina. Maşina o avem în curte, nu putem să coborâm este o situație gravă ce s-a întâmplat şi trebuie remediată cât mai repede”.
O comisie a inspectoratului de stat în construcții se va deplasa la locul surpării pentru a stabili cum poate fi reparată şi consolidată strada. Lucrările se anunță însă de durată.