O avalanșă de incompetență. Pârtii care au înghițit milioane de euro, dar stau închise

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 03 Martie 2018 18:00
Categorie: Actualitate

Avem o țară frumoasă, relieful și climă ne ajută să putem face un turism de calitate, dar ducem lipsă de guvernanți întreprinzători, de infrastructură și servicii.

Duminică, emisiunea "România, te iubesc" se întoarce pe pârtiile din țară și prezintă o avalanșă de incompetență - pârtii care au înghițit milioane de euro, dar stau închise în mijlocul sezonului, sau domenii schiabile prost făcute, în zone total nepotrivite.

Voineasa, nordul județului Vâlcea. O zona superbă, în care s-au investit începând cu 2009 peste 40 de milioane de euro, fonduri guvernamentale prin Ministerul Turismului. Cel mai modern domeniu schiabil din România: în proiect au fost 80 de km de pârtie, dar accesibili acum sunt doar…9 km.

Două telegondole și 2 teleschiuri și un telescaun ar putea să urce pe cele 6 pârtii, mii de schiori.

Dan Faur, administrator Transalpina Ski Resort: ”În fiecare an ai riscul, se deschide, nu se deschide, anul asta chiar s-a făcut. lată că abia s-a deschis în ianuarie - la sfârșitul lui ianuarie - dar și cei care au venit n-au beneficiat de a doua gondolă, n-au beneficiat de telescaun, pentru că dacă dăm drumul, ne cade curentul la 360 de volți. Nu este putere instalată.”

Accesul în zona din nord se face destul de greu din cauza infrastructurii rutiere și, odată ajuns acolo, turistul găsește cu greu un loc de cazare.

Cosmin Savu, ”România, te iubesc”: ”Apocalipsa după sindicate. 4 corpuri de clădire, câteva sute de locuri de cazare care acum ar fi putut să aibă un maxim potențial, mai ales de când, vizavi, pe celălalt versant, s-a deschis Transalpina Resort. Vă dați seama câtă bătaie de joc e aici. Zona această este săracă , oamenii nu au ce munci. Ar fi fost o salvare pentru comunitate. Și nu doar pentru comunitate, turiștii români pleacă din țară pentru că locurile lor frumoase sunt în paragină.”

Într-un sat de oieri, la Jina, în Sibiu, s-a deschis acum trei ani o pârtie în care s-au investit aproape 12 milioane de lei. Responsabilii au cumpărat un teleschi, două tunuri de zăpadă performante și un ratrack pentru bătut zăpada. Au o singură problema, din cauza climei, la Jina, între cele două dealuri nu prea e zăpadă decât în iernile foarte grele. Așa că pârtia înghite bani, în loc să fie rentabilă.

Vasile Beschiu, primar Jina: "Se puteau face școli, drumuri, dar așa a fost gândirea atunci, că poate aducem turiști."

De parcă nu era suficient că autoritățile sunt incompetente și nu reușesc să facă proiecte viabile, mai pun bețe în roate și puținilor investitori care vor construiască ceva.

Odată cu schimbarea Guvernului, la ministerul Turismului a venit un inginer agronom, fost șef al Gărzii de Mediu, șeful PSD Sibiu.

Cum vrea noul ministru al Turismului să dubleze numărul kilometrilor de pârtie construiți, dar și alte proiecte proiectate fără cap și coadă, vedeți duminică la "România, te iubesc", de la ora 18.00.

Proiectul care va ”sacrifica” un oraș timp de 5 ani. Primar: ”Bani există și nu prea”
Proiectul care va ”sacrifica” un oraș timp de 5 ani. Primar: ”Bani există și nu prea”
VIDEO PROTVPLUS.RO
fantana
A supraviețuit miraculos, după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri. Cum a fost găsit
Cascadoriile făcute de câțiva hoți români, pentru a goli un TIR aflat în mers. VIDEO
CSAT se reuneşte. Plan de înzestrare a Armatei pentru perioada 2019 - 2028
Descoperirea poliției din Galați într-un autoturism
Accident grav după ce o șoferiță s-a aplecat să aranjeze ceva sub volan
O maşină a lovit un urs pe Drumul Judeţean 106, în județul Sibiu. VIDEO
pizza
Pizzerii închise la Constanța, după ce au fost descoperite ingrediente expirate
Un bărbat din Neamț și-a pierdut viața, după ce a căzut un copac peste el
Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o cină de Crăciun pregătită la restaurant
Imagini cu noi victime ale drogului ”zombie”. Nu există tratament pentru dependența lor
Pesta porcină: oamenii își omoară animalele înainte să o facă inspectorii sau boala
Și-a bătut crunt iubita, a amenintaț-o și a postat totul pe internet. Poliția îl lasă liber