Proiectul care va ”sacrifica” un oraș timp de 5 ani. Primar: ”Bani există și nu prea”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Februarie 2018 19:41
Categorie: Travel

Localnicii din Avrig, Sibiu, s-au supărat când au aflat că autorităţile vor să investească 6 milioane pentru a amenaja o pârtie în zonă.

”Avem nevoie de asfalt, canalizare şi sistem de transport public”, spun oamenii. Dar consilierii, surzi la nevoile comunităţii, au aprobat vineri ca 600 de mii de lei din buget să fie cheltuiţi pentru extinderea de reţelei de curent până la baza viitoarei pârtii şi pentru studii necesarea începerii lucrărilor.

Pârtia de la Avrig a împărţit comunitatea în două tabere. Ea ar trebui amenajată la aproape 50 de kilometri de Sibiu, în Munţii Făgăraş, la 1500 de metri, şi să aibă o lungime de doi kilometri. Costurile se ridică la aproape 20 de miloane de euro, o parte de la Ministerul Turismului.

Adrian David, primarul orașului Avrig: ”Banii în acest moment există şi nu prea există. Primăria ar trebui să investească între 5-6 miloane de euro. Probabil 4-5 ani de zile va trebui să sacrificăm oraşul pentru investiţia în această pârtie. Sunt multe de făcut în oraş, să investim masiv în infrastructură, avem străzi de pământ, multe. Zone electrificate."

Dar localnicii spun că aveau alte nevoi urgente, iar pârtia poate să mai aştepte.

Cristian Bujan, localnic: ”În Avrig avem multe străzi neasfaltate, pline de gropi şi gunoaie. Avem străzi fără canalizare, fără apă şi fără curent electric. Avrigul nu are toalete publice, nu are casa de cultură, Avrigul nu are transport public. Cred că astea ar fi principalele priorităţi ale Avrigului. De exemplu, austriecii înainte de a face pârtii de schi au făcut infrastructură, facilităţi şi au făcut ca lucrurile să fie bine în localiatate şi abia apoi şi-au pus clăparii în picioare."

Pe de altă parte, susținătorii proiectului spun că această pârtie ar aduce turişti în zonă şi noi venituri. Ilie Stoica este printre cei care au demarat primele demersuri, încă din 2006.

Ilie Stoica: "La noi aici începe iarna cel mai târziu la 1 decembrie şi se termină la 1 aprilie. Condiții sunt pentru zăpadă, 100 la sută, că cei care au făcut studiul sunt oameni responsabili, sunt specialiştii, un institut de cercetare şi ei şi-au asumat prin semnături că studiul este fezavil, eu pot să mai spun ceva?

Alexandru Paraschiv, consilier local: "Valea Avriugului este cunoscută de câţiva ani, dar ea în principiu nu oferă absolut nimic în afară de câteva pensiuni care fac echitaţie şi diferite chestii. Cred că o pârtie de schi în oraş ar crea şi dezvolta mult mai bine zona. Dezvoltarea unui oraş nu stă în infrastructură, nu stă într-un drum de asfalt, într-o canalizare.

Până una alta, autorităţile locale nici măcar nu au un răspuns clar despre finanţarea acestei pârtii.

Un schior de 49 de ani a suferit un stop cardio-respirator pe pârtia din Păltiniș
Un schior de 49 de ani a suferit un stop cardio-respirator pe pârtia din Păltiniș
VIDEO PROTVPLUS.RO
sorici
Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici
Rețetele românești se întorc cu succes în meniurile restaurantelor: "Sunt produse naturale”
A nins în Poiana Brașov. Sezonul de iarnă s-a deschis oficial în stațiunile de munte
Se deschide oficial sezonul de schi în Poiana Brașov. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut
Prețurile pentru o vacanță de sărbători la o cabană izolată, pe munte
Angajații de la stat vor primi și în următorii doi ani vouchere de vacanță
cabana
Cât costă o noapte de cazare într-o căsuță cochetă ridicată într-un copac
Sărbătoare cu 30 de Moşi Nicolae, într-un orăşel din Sibiu. Reacţia localnicilor
Locul din România considerat ideal pentru o ”detoxifiere digitală”
Ziua Națională, sărbătorită pe pârtie. Bugetul pentru 3 zile: 1.500 de lei
Luminițele s-au aprins în mai multe orașe din țară: „Intrăm în spiritul Crăciunului”
Prețurile de cazare în Bucegi. La vârsta pensionării, doi soți au văzut prima oară muntele