O armă a viitorului se construiește la Galați, dar nu pentru România. Cum se înarmează Marina Română
Primul portavion pentru drone din Europa se construiește la Galați. Însă nu pentru armata română ci pentru marina portugheză care a încheiat anul trecut contractul cu grupul olandez, deținătorul șantierului naval.
Vasul vă putea lansa orice tip de drone - aeriene, plutitoare, și subacvatice- iar de proiect sunt deja interesate și armatele altor state. În acest timp, la noi, Marina Militară lucrează, deocamdată, la documentație pentru a cere în Parlament aprobarea construirii a două noi nave de patrulare.
Portavionul a fost conceput ca o navă a viitorului. Dispune de un heliport uriaș și, la nevoie, poate găzdui sisteme modulare precum spitale sau camere hiperbarice. Nava, botezată Dom Huao Segundo, va avea 107 metri lungime, 20 de metri lățime, o punte de 650 de metri pătrați și un tonaj brut de 9.000 de tone.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Portughezii au început să lucreze la acest concept acum 7 ani, iar acum oficialii au pornit mașina care a tăiat prima bucată de tablă din corpul navei.
Nuno Melo, Ministrul Apărării din Portugalia: „Această navă este inovatoare. Este prima navă dintr-o clasă nouă, care vă fi copiată, în viitor, în toată lumea. Și asta se întâmplă în România”.
Echipajul va avea 48 de membri. Însă, în cazul unor operațiuni de salvare, pe portavion încap și 200 de oameni.
Amiralul Henrique Gouveia e Melo, șeful Statului Major al Marinei din Portugalia: „Am prezentat acest concept în martie, anul acesta, și Forțele Navale din mai bine de 20 de state ne întreabă ce concept este acesta. Și sunt cu adevărat interesate de el”.
Jan-Wim Dekker, director comercial al grupului Damen: „Poate aborda diverse schimbări, așa cum este cazul războiului din Ucraina, care apelează des la drone. Iar această nava va fi pregătită cu drone atât în mediul acvatic cât și de suprafață, și desigur, cu drone aeriene”.
Marina Română pregătește o investiție de 100 de milioane de euro
În timp ce la Damen Galați se construiesc proiecte de înalt nivel pentru alte armate, forțele navale române vor cere în Parlament acordul pentru construirea a două nave de patrulare. Suma vehiculată este de peste o sută de milioane de euro.
Viceamiralul Mihai Panait, șef al Statului Major al Forțelor Navale Române: „Este primul proiect, cel al celor două nave de patrulare. Cel de-al doilea proiect, am intrat în acest program european încă de un an de zile în programul Corveta Europeană, vom construi patru corvete noi, construcția a trei fregate noi – sunt doar câteva dintre programele noi”.
Dacă primul contract vă fi semnat anul viitor, prima navă românească ar putea fi livrată cel mai devreme în 2027. Pentru cele trei fregate noi nu există încă nici un termen de livrare.
Pe de alta parte, cele două fregate ale României - Regina Maria și Regele Ferdinand - ar fi trebuit să intre de mult timp într-un program de modernizare și de înarmare. Acesta se află, deocamdată, în atenția Ministerului Apărării Naționale.
Sursa: Pro TV
Etichete: Portugalia, drone, galati, portavion, marina romana,
Dată publicare:
03-10-2024 19:57