SUA se pregătesc pentru un război cu China în 2027. „Marina va fi mai pregătită pentru un conflict susținut”

Marina SUA
Getty

Marina americană a prezentat un plan cu șapte obiective pentru a-și spori pregătirea pentru război până în 2027. Washingtonul este cu ochii pe China, în timp ce Beijingul își sporește forța militară și există posibilitatea unei invazii în Taiwan.

Amiralul Lisa Franchetti, șefa operațiunilor navale, a lansat planul miercuri, declarând că a petrecut un an evaluând direcția Marinei și ceea ce trebuie să prioritizeze pe termen scurt, potrivit Busienss Insider.

Printre cele șapte obiective se numără simplificarea procesului de întreținere a navelor de război și submarinelor pentru a elimina întârzierile, un impuls mai mare pentru dezvoltarea și utilizarea dronelor și a navelor fără echipaj, precum și concentrarea pe recrutare și modalități de păstrare a personalului.

Într-un discurs ținut la Colegiul de Război Naval din Rhode Island, Franchetti a spus că esența strategiei sale este „prioritizarea creșterii nivelului nostru de pregătire pentru un conflict potențial cu Republica Populară Chineză până în 2027.”

Termenul limită stabilit pentru 2027 a devenit un punct central pentru oficialii și șefii apărării din SUA, care spun că liderul chinez Xi Jinping a stabilit acest an ca termen până la care China ar trebui să fie pregătită să ocupe Taiwanul pe cale militară.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Franchetti a făcut din nou referire la această evaluare în discursul ei, spunând că „este ceea ce președintele Xi le-a spus forțelor sale, că ar trebui să fie pregătite de război până în 2027.”

Xi a negat astfel de afirmații sau chiar că a stabilit un obiectiv pentru 2035, potrivit unui oficial american de rang înalt care a informat reporterii în noiembrie despre discuția liderului chinez cu președintele Joe Biden.

Totuși, China și-a intensificat din ce în ce mai mult agresivitatea față de Taiwan în ultimii ani, în special după ce oamenii de pe insula autoguvernată au reales Partidul Progresist Democrat în ianuarie. Temerile privind un război între SUA și China au fost alimentate și mai mult de faptul că Beijingul a devenit mai ostil în disputele sale teritoriale cu Japonia și aliații SUA din Marea Chinei de Sud.

În discursul său, Franchetti a recunoscut că SUA are alți competitori de abordat, cum ar fi Rusia, Iranul și Hezbollah.

Cu toate acestea, ea a adăugat că Marina SUA se va concentra în principal pe Beijing.

„Până în 2027, Marina va fi mai pregătită pentru un conflict susținut. Prioritizând Republica Populară Chineză ca provocare principală și concentrându-ne pe extinderea contribuției Marinei la ecosistemul comun de război”, a spus ea.

Ambasada Chinei din Washington nu a răspuns imediat la o solicitare pentru un punct de vede trimisă de Business Insider.

Îndeplinirea acestor obiective nu va fi o sarcină ușoară pentru americani. Franchetii își propune ca 80% din forțele navale ale SUA să fie gata să fie desfășurate și să lupte oricând.

Ea speră, de asemenea, că Marina va putea întreprinde un efort de reparație pe scară largă pentru infrastructura critică, cum ar fi cheiurile și pistele de aterizare. Un alt obiectiv este să evalueze centrele de comandă ale fiecărei flote pentru pregătirea de război, începând cu Flota Pacificului, și să le aducă la standarde până în 2027.

Amiralul a recunoscut chiar ea că aceste obiective sunt provocări majore sau BHAG — obiective mari, dificile și ambițioase, cum le-a numit ea în discursul său.

„Dar știu, de asemenea, că acționând cu scop și urgență asupra acestor obiective va descuraja RPC și orice alt potențial adversar și ne va face și mai pregătiți să luptăm și să câștigăm decisiv dacă această descurajare va eșua”, a adăugat ea.

Franchetti a subliniat unul dintre avantajele unice ale Marinei SUA: experiența reală și recentă în luptă.

Marina a observat cu atenție lupta Ucrainei împotriva Rusiei în Marea Neagră, Franchetti remarcând că Ucraina a folosit o „combinație de rachete, nave de suprafață robotizate și capacități digitale agile.”

Luptele de acolo au atras atenția în mod special asupra modului în care Ucraina, considerată a nu avea o marină propriu-zisă, a reușit să oprească marina rusă și să scufunde unele dintre navele acesteia.

„Am învățat foarte multe despre viitorul războiului pe mare”, a spus Franchetti. „Inclusiv rolul platformelor robotizate, munițiilor mai ieftine și forțelor dislocate în obținerea și exploatarea controlului mării.”

Marina a învățat, de asemenea, lecții din lupta împotriva rebelilor Houthi din Yemen, care atacă de aproape un an nave comerciale în Marea Roșie cu drone și rachete balistice, a mai spus ea.

Franchetti a preluat funcția de șef al operațiunilor navale în noiembrie. Ea a condus anterior două grupuri de luptă și a deținut comanda Flotei a 6-a, fiind prima femeie care a servit în Statul Major Comun.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Ramzan Kadîrov, atac la Elon Musk: „A dezactivat de la distanţă Cybertruck-ul. Nu este frumos din partea lui”
Ramzan Kadîrov, atac la Elon Musk: „A dezactivat de la distanţă Cybertruck-ul. Nu este frumos din partea lui”

Ramzan Kadîrov îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat de la distanță mașina Tesla Cybertruck pe care o folosea la război. SUV-ul electric fusese primit cadoul chiar de la miliardar, pretinde liderul cecen, dar Elon Musk neagă că i l-ar fi oferit.

Moscova amenință din nou Europa: Satan II are nevoie de 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi Parlamentul European
Moscova amenință din nou Europa: Satan II are nevoie de 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi Parlamentul European

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei a afirmat joi că lovituri aeriene ucrainene cu rachete occidentale asupra Rusiei ar conduce la un război mondial în care ar fi utilizate arme nucleare şi că răspunsul Moscovei ar fi dur, cu arme mai puternice.

Țara din Europa care limitează folosirea limbii ruse la locurile de muncă și o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare
Țara din Europa care limitează folosirea limbii ruse la locurile de muncă și o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Letonia a adoptat joi măsuri legislative prin care limba rusă va fi limitată pe piaţa muncii şi interzisă pe ecranele ATM-urilor bancare în această ţară fostă republică sovietică, transmite agenţia EFE.

 

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.