O afacere legată de stuful din Delta Dunării este cercetată de Parchetul European. Cum a fost implicat fiul lui Paul Stănescu
Agenția pentru Plăți în Agricultură a blocat o cerere de plată de peste 5 milioane de euro într-o afacere legată de stuful din Delta Dunării, care acum este cerecetată și de Parchetul European.
Într-o anchetă difuzată în octombrie la „România, te iubesc”, colegii noștri arătau cum o modificare legislativă promovată de actualul ministru al Agriculturii transforma terenurile din Deltă în pășuni pentru care se puteau primi subvenții. Pentru banii europeni au depus actele două firme, în care au fost acționari până anul trecut fiul lui Paul Stănescu, numărul doi în PSD, și un consilier al acestuia. Firmele controlau tăierile de stuf din Deltă.
Parlamentul a modificat în octombrie o lege prin care zeci de mii de hectare de teren erau transformate în pajiște. Totul s-a întâmplat când la șefia comisiei de agricultură a Camerei Deputaților era social-democratul Florin Barbu. La două zile după publicarea legii în monitorul oficial, zeci de mii de hectare care apăreau în actele de cadastru ca fiind mlaștini sau bălți au fost transformate peste noapte în pășuni. Câteva luni mai târziu, Ministerul Agriculturii condus de același Florin Barbu a transformat stuful din Deltă în furaj pentru animale. Toate aceste modificări s-au făcut după ce, printre acționarii a două firme care controlau aproape tot stuful din Deltă, au apărut fiul lui Paul Stănescu și soția unui preot din Tulcea, care i-a fost consilier lui Paul Stănescu, în perioada în care acesta era ministru al Dezvoltării.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
După difuzarea anchetei, atât soția preotului cât și fiul lui Paul Stănescu au ieșit din acționariatul celor două firme. Societățile au concesionat aproape toate zonele cu stuf din Deltă pentru următorii 20 de ani.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Informația că apare numele fiului domnului Paul Stănescu eu am aflat-o din presă. Nu am știut că fiul este în aceste societăți care UE a dat aprobarea pentru plata pășiunilor cu stuf în România”.
La Agenția pentru Plăți în Agricultură este în acest moment o cerere de plată venită de la sucursala din Tulcea pentru 36 de mii de hectare de stuf din Delta Dunării. Suma care ar fi trebuit plătită, potrivit unor surse, s-ar ridica la peste 5 milioane de euro, doar că a fost blocată de suspiciunile pe care le-au semnalat și colegii noștri de la „România, te iubesc”.
Pe lângă cercetările de care se ocupă Parchetul European, și Agenția de Plăți în Agricultură desfășoară o anchetă pentru a stabili autenticitatea unora dintre documentele din dosar.
Sursa: Pro TV
Etichete: Parchetul European, delta dunarii, afacere,
Dată publicare:
18-01-2024 19:29