Radu Mazare, nedormit din cauza lui Dan Radu Rusanu, dupa noaptea petrecuta in arest: "A sforait de m-a rupt in doua"
Radu Mazare este liber! Judecatorii Curtii Supreme au decis miercuri seara cercetarea lui sub control judiciar, respingand arestarea preventiva ceruta de procurori.
Decizia instantei de eliberare a lui Radu Mazare a venit cu aproximativ o ora inainte sa expire ordonanta de retinere. De aceea - desi liber - a fost nevoie sa mai stea arest. Tot in libertate va fi cercetat si omul de afaceri care - sustin procurorii - i-ar fi dat primarului Constantei 175.000 de euro, mita.
Chiar si dupa o noapte petrecuta in arest si o zi lunga de audieri, Radu Mazare nu si-a pierdut simtul umorului. La iesire, a recunoscut ca dincolo de gratii viata-i grea: "Sunt 8 paturi si ai loc intre ele un metru, ele fiind trei suprapuse, cu un WC unde n-ai cum sa tragi apa... Ea curge printr-o teava si trebuie sa pornesti teava aceea, sa faci apa la teava, care curge jos. Sa faci dus pornesti apa aia, o pornesti pe cea de sus si daca e prea fierbinte o reglezi de aici de la WC..."
Edilul a fost retinut acum doua zile, dintr-un local din Bucuresti.
Radu Mazare: "N-am apucat sa mananc, draga, dar sa stii ca unul dintre jandarmi mi-a dat la un moment dat un sandwich... Au fost baietii ok."
Chiar si asa - dupa o zi lunga petrecuta in fata judecatorilor de la Curtea Suprema - gandul lui Mazare tot la vacanta a zburat si, chiar daca planurile i-au fost date peste cap, a vazut, totusi, partea plina a paharului: "Nu mai plec in Madagascar. Poate tot rau spre bine - cine stie poate imi luau aia pe acolo beregata si o sa va astept la mare de 1 Mai."
Procurorii anticoruptie l-au acuzat pe Radu Mazare ca ar fi primit 175.000 de euro mita de la Avraham Morgestern - un om de afaceri cu interese pe plan local. Cercetat si el in acelasi dosar, a fost pus in libertate.
Ion Cazacu, avocatul lui Avraham Morgestern: "Noi am sustinut ca la acest moment nu este necesara luarea acestei decizii preventive. Cei doi inculpati s-au aparat coerent si au solicitat sa nu li se aplice aceasta masura."
Totusi, banii primiti drept "mita" - cum spun procurorii - nu au ajuns direct la Radu Mazare si ar fi fost trimisi intr-un cont off-shore, apoi mutati de mai multe ori prin diverse banci. Edilul Constantei neaga acuzatia de coruptie: "Eu am imprumutat un cetatean grec acum 10 ani - 12 ani, este si in declaratie. Creanta pe care o avea grecul catre mine a fost preluata - ei au avut niste afaceri in afara Romaniei - a fost preluata de Elan, care mi-a returnat o parte din ea chiar fara sa ma anunte."
Catalin Dancu, avocatul lui Radu Mazare: "Toate operatiunile si tehnicile acestui caz au fost supervizate de Curtea de Conturi a Romanie, care a efectuat control asupra acestor operatiuni. In al doilea rand, au fost supervizate si aprobate legal de Ministerul de Finante."
Nevoiasii din Constanta l-au sustinut in tot acest timp pe primar si miercuri seara au iesit din nou in strada - de bucurie ca a fost eliberat.
Cronologia evenimentelor, miercuri, 9 aprilie 2014:
UPDATE 23:40 Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat miercuri seara, la iesirea din arest, ca banii pusi in contul lui de Elan Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluata de acesta de la "un grec": "Elan este prietenul meu, e de notorietate lucrul asta. (...) Am imprumutat un grec, Elan a preluat creanta asta si mi-a pus banii in cont, fara sa ma anunte. (...) Fratele meu nu-l cunoaste pe Elan, el doar a venit la inaugurarea locuintelor sociale".
Pe de alta parte, edilul Constantei a descris relatia lui cu omul de afaceri Avraham Morgenstern drept una "de servici" si a subliniat, contrar celor precizate de DNA, ca in acest dosar nu a existat niciun denuntator si ca nu s-a dat nicio mita.
"Avraham a pierdut 300.000 de euro la acest contract (de construire a locuintelor - n.r.). Trebuie sa fii nebun sa pierzi 300.000 de euro si sa mai dai si spaga", a afirmat Radu Mazare, adaugand ca este mandru ca a construit, la preturi mici, locuintele sociale din cartierul "Henri Coanda".
Pe de alta parte, primarul Constantei a aratat ca, in opinia lui, "este inadmisibil" ca procurorul care a cerut arestarea lui sa fie acelasi cu cel care a facut acelasi demers in cazul presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, propunerile respective fiind respinse de instanta. In acest context, el a spus ca va propune, "la partid", ca procurorilor sa le fie evaluata activitatea la final de an, inclusiv din punct de vedere al numarului propunerilor de arestare admise din totalul celor solicitate. Altfel, Radu Mazare a spus despre noaptea petrecuta in arest ca "nu a fost usor" si ca nu a prea putut sa doarma din cauza lui Dan Radu Rusanu. "A sforait de m-a rupt in doua", a explicat el.
Inainte de a se urca in masina, edilul le-a spus jurnalistilor ca pleaca miercuri noaptea la Constanta si ca a renuntat la sejurul in Madagascar pe care il anuntase anterior.
Avraham Morgenstern, care a iesit din arest cu aproximativ 50 de minute inaintea lui Mazare, nu a vrut sa faca nicio declaratie. "Let me go! (lasati-ma sa plec - n.r.)", s-a rezumat el sa le spuna jurnalistilor.
UPDATE 22:35 Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis ca Radu Mazare si Avraham Morgenstern sa fie cercetati in libertate, sub control judiciar. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) nu este definitiva, ea putand fi contestata la aceeasi instanta. De altfel, reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au precizat, pentru Mediafax, ca vor contesta decizia de miercuri seara.
Procurorii l-au retinut marti seara, pentru 24 de ore, pe primarul Constantei. Ei il acuza pe Mazare ca a primit 175.000 de euro mita. Si-ar fi folosit influenta pentru ca o anumita firma sa castige o licitatie si sa construiasca apoi campusul social Henri Coanda, din Constanta.
Radu Mazare a fost dus la Curtea Suprema de Justitie separat de Avraham Morgenstern, omul de afaceri de la care ar fi primit mita. Intrebat fiind cum a fost noaptea in arest, Radu Mazare a raspuns: "Amestecat. Si boabe, si tocat". Asta dupa ce, luni noapte, Radu Mazare a parasit sediul Directiei Nationale Anticoruptie, inconjurat de politisti si cu catuse la maini. Fusese retinut.
"Am construit cel mai ieftin din Romania, case pentru saraci si uite cu ce m-am ales. Rusine Basescule! Daca-mi oferea 175.000 de euro construiam scump, nu cel mai ieftin din Romania. Ma asteptam la decizia asta", a spus luni seara Radu Mazare.
Cei 175.000 de euro pe care primarul Mazare i-ar fi primit din partea unui om de afaceri local ar reprezenta mita. In felul acesta, edilul l-a ajutat pe Avraham Morgenstern sa castige licitatia pentru construirea campusului social Henri Coanda. Mazare neaga acuzatia de coruptie si spune ca este ilogic.
Morgenstern a primit 270 de euro pe metrul patrat construit, o suma mica prin comparatie cu ce se intampla in domeniul imobiliar. Totusi, constructiile sunt niste cutii de metal. Pretul total incasat de constructor pentru campus este de aproximativ 10 milioane de euro.
Asadar, procurorii spun ca Mazare a primit 175.000 de euro. Banii, insa, nu au ajuns direct la el si ar fi fost trimisi intr-un cont off-shore, apoi mutati de mai multe ori prin diverse banci.
Pentru nevoiasii din Constanta, campusul social ridicat de primar este raiul pe pamant.
Radu Mazare si-a finalizat declaratia si a acceptat sa dea cartile pe fata. Potrivit avocatilor, a oferit propria versiune, spunand ca e nevinovat si ca licitatia a fost una corecta. In fata judecatorilor a ajuns si directorul general al societatii israeliene, acuzat de dare de mita.
In acest dosar este vizat si fratele lui Radu Mazare, senatorul Alexandru Mazare. El este momentan plecat din tara.
Intermediarul ar fi nimeni altul decat Elan Schwartzenberg, fostul sot al Mihaelei Radulescu. Acesta ar fi asigurat plimbarea banilor prin mai multe conturi off-shore.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, licitatie, mita, Radu Mazare, locuinte sociale,
Dată publicare:
10-04-2014 10:36