Se anunță un an dificil pentru liberii profesioniști din domeniul IT. Mulți programatori au rămas fără proiecte
Se anunță un an dificil pentru liberii profesioniști din sectorul IT, care au pierdut aproape jumătate din proiecte.
Criza energetică, efectele războiului din Ucraina, dar și instabilitatea economică au împins multe companii să renunțe la serviciile lor și să se descurce cu angajații pe care îi au. Giganții industriei tehnologice au concediat deja mii de oameni în Statele Unite din cauza situației incerte de pe piață.
Andrei Papară are 29 de ani, iar de 7 lucrează ca programator freelancer pentru companii din țară și din străinătate. Acum este nevoit să își caute de lucru pe platformele de recrutare, după ce ofertele pe care le primește s-au înjumătățit față de anul trecut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andrei Papară, freelancer: „Acum un an, în fiecare zi primeam, în medie, vreo 5 mesaje de la recruteri, de la HR, pe când în ziua de astăzi, dacă primesc un mesaj e în regulă. Concurența pe un proiect e mult mai mare față de anul trecut, fiind mai puține proiecte. Se simte axietatea în rândul programatorilor și freelancerilor."
Cu aproape 70% a scăzut și numărul de proiecte pe care le primește și Mihai, un programator freelancer cu o experiență de 20 de ani.
Mihai Mocanu, freelancer: „Acum un an eram inundat de proiecte și pur și simplu trebuia doar să-mi aleg. Acum trebuie să alerg eu după proiecte și să îmi mențin prețul și standardul de lucru."
În ultima perioadă, marile companii au fost nevoite să refuze sute de candidați, care s-au luptat în număr mare pentru același proiect. Potrivit reprezentantilor unei platforme de recrutare, cererile freelancerilor din zona IT au crescut în ianuarie cu 25% prin comparație cu aceeași perioadă din 2022.
Mihai Filip, directorul executiv al unei companii de IT: „Dacă acum ceva timp ne era foarte greu să angajăm, să găsim colaboratori, acum s-a schimbat. Vedem că avem foarte multe cereri, zilnice aș putea zice, de la programatori care își doresc să lucreze cu noi, programatori care au rămas fără proiecte, fără locuri de muncă."
Doru Șupeală consultant de business: „În momentul în care companiile încearcă să taie din cheltuieli, din bugete, se uită la ce au pe masă. Ei sunt primii la care companiile pot să renunțe foarte ușor de azi pe mâine și fără să existe zgomot în public. Se observă în piața IT un fel de îngheț, un fel de expectativă din partea tuturor jucătorilor. Așteaptă o resetare a pieței.”
Unii freelanceri s-au adaptat și încearcă să se angajeze cu normă întreagă.
Roxana Ichim, consultant resurse umane: „Unele companii preferă să lucreze cu proprii angajați, pentru că au o predictibilitate mult mai mare pe proiecte decât cu partea aceasta de freelanceri sau contractori.”
În România, numărul de freelanceri din domeniul IT a ajuns la 350.000, după ce, în ultimii 3 ani, au intrat pe piață peste 40.000 de noi profesioniști.