Nu mai sunt porci și vaci în gospodăriile din România. Întreținerea lor e prea scumpă. Cât costă furajul pentru iarnă
Gospodăriile din România rămân - încet, încet - fără porci și vaci. În ultimii cinci ani, numărul acestor animale a scăzut cu aproape un milion în zonele rurale, potrivit datelor Institutului de Statistică.
Oamenii cresc tot mai multe păsări, care sunt mai ușor și mai ieftin de întreținut. Pe de altă parte, în magazinele de la sate au apărut produse care puteau fi luate, altădată, din curte.
Vânzătoare: „Avem pulpe inferioare de pui la 15 lei pe kg. Avem și alte combinații de pui întreg pentru cine vrea să facă la grill sau ciorbe.”
Prezența acestor produse a devenit o normalitate și în magazinele de la sate.
De pildă, în fața acestei prăvălii din județul Alba, a fost adus un automat cu lapte.
Oamenii plătesc 5 lei pe litru, asta în condițiile în care...
„Fiecare gospodărie avea porcul ei, produsele ei proprii de la găini, pui și brânzeturile pe care noi le produceam la țară În ultimii 6-7 ani a început să dispară aproape de tot, prima dată vacile, apoi porcii, și încet-încet dispar și găinile”, spune Ioan Romcea – proprietar magazin.
Tinerii care s-au mutat la țară au mai puțin teren pe lângă casă și - spun ei - nu au unde să construiască adăposturi pentru animalele de talie mare.
Oana Pop: „Cred că s-ar ridica la niște costuri foarte mari, își trebuie teren, îți trebuie timp, îți trebuie hrană.”
În gospodăriile din județul Bacău găsim aproximativ 2.800 de vaci și 700 de porci anul acesta, potrivit datelor strânse de Direcția Agricolă.
Sătean: „Vaci am avut 10, dar am decât 7, acum că le-am dat.”
Reporter: „Aveţi animale în gospodărie?
Localnic: „Nu. E greu cu munca, e secetă. Nu ştiu dacă mai sunt 3 vaci în toată comuna.”
Și magazinele de aici se aprovizionează zilnic.
Nicoleta Barcan – proprietar magazin: „Ouăle de stat, lapte, iaurt untul, brânza, caşcaval. Nu mai fac în gospodăria proprie.”
Cei mai mulți localnici au rămas în curte doar cu păsări, pentru că întreținerea lor costă mai puțin.
Ing. Nicu Spineanu, Direcția Agricolă Albă: „O vacă te costă în lunile de iarnă minim 5.000 de lei furajul, mâncarea undeva la 7 luni, să zicem că în 7 luni porcul ajunge la 150 de kg, între 2.400 și 2.700 de lei, plus costul de achiziție al purcelușului, undeva la 500 de lei.”
Din 2019, numărul vacilor și porcilor din gospodării a scăzut cu 800.000.