Noul regulament de parcare în București abia a intrat în vigoare, dar șoferii au găsit deja metode pentru a nu plăti parcarea
De luni se aplică noul regulament de parcare în București și totodată amenzile pentru cei care își lasă mașinile pe locurile marcate cu albastru și nu plătesc taxă.
Este valabil chiar și pentru angajații Primăriei Generale, care nu mai au locurile rezervate în fața instituției, a transmis primarul Nicușor Dan. Aceștia vor plăti și ei cinci lei pe oră dacă vin cu mașina la serviciu, pentru că primăria se află în Zona 1 a Capitalei.
Cât costă parcarea în funcție de zonă
Bucureștenii care se vor întoarce în oraș din vacanța de Sfânta Maria și găsesc în parcare marcaje albastre, trebuie să plătească în funcție de zonă între 2,5 și 10 lei pe oră. Cea mai simplă metoda este prin SMS la numărul 7458, unde trimiteți codul parcării, numărul de înmatriculare al mașinii și numărul de ore.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Atenție! Prin SMS, tariful este calculat în euro și e mai mare. O altă modalitate de plată este cu cardul prin aplicația mobilă „Parking București”. Totodată, puteți plăti și direct la angajatul primăriei. La fel ar trebui să facă și angajații Primăriei Generale dacă vin cu mașina la serviciu.
Stelian Bujduveanu, viceprimarul Bucureștiului: „Așa cum am promis, redăm bucureștenilor locurile de parcare din centrul orașului. Până acum, peste 150 de locuri din jurul primăriei erau blocate cu aceste garduri și parcau doar anumiți oameni, preferențial. Începand de azi (luni - n.red.), pot parca locuitorii municipiului București pentru a merge la primărie, la registratura primăriei”.
Cei care uită să plătească, pot fi amendați cu 200 de lei, iar roțile mașinii le pot fi blocate
Cei care vor fi cu ochii pe șoferi sunt angajații Companiei de Parcări București. Aceștia vor urmări dacă parcarea a fost plătită, verificând numărul mașinii în aplicație. Dacă cineva uită să plătească, va fi amendat cu 200 de lei și va avea roțile mașinii blocate.
Metodă de sustragere de la plata parcării
Se pare că unii șoferi au găsit o metodă simplă prin care să nu plătească taxa de parcare. Au dat jos plăcuțele de înmatriculare și, fiind o mașină mai veche, nici seria caroseriei nu este la vedere. Oamenii din zonă spun că reprezentanții companiei de parking nu au reușit să afle cine e proprietarul și să-l amendeze. Însă și acesta s-ar putea trezi cu roțile blocate dacă nu plătește taxa de parcare, pentru că Poliția Rutieră îl poate identifica. Așa au procedat și doi turiști care au încercat să nu plătească parcarea în stațiunea Mamaia, dar au fost amendați.
În zona 0 se plătește cea mai mare taxă de parcare, din București, 10 lei pe ora, iar din a treia oră, tariful se dublează. O variantă mai ieftină ar fi să încheiați un abonament fără rezervare, de 200 de lei pe lună, dar această opțiune este valabilă doar pentru cei care pot demonstra că locuiesc în zonă. Singura veste bună e că, după ora 23, parcarea e gratuită, până la ora șapte dimineața.
Primarul Capitalei a precizat că modificările nu vizează celelalte tipuri de parcări din București, trasate cu linii de culoare albă sau cele marcate cu indicator rutier la trotuar. Măsura ar trebui să ducă la un trafic mai lejer în zona centrală.