Noul regulament al adunărilor publice din București. Manifestațiile din Piața Victoriei vor fi interzise | PROIECT
Regulamentul desfășurării adunărilor publice, într-o formă actuală, se află în dezbatere publică și a fost semnat de primarul Nicușor Dan. Însă, dacă va fi aprobat, mitingurile din fața Guvernului vor deveni ilegale.
Noul regulament privind desfăşurarea evenimentelor pe domeniul public din Bucureşti a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.
Conform referatului de aprobare, semnat de primarul general, Nicuşor Dan, necesitatea unui nou regulament rezidă din „elementele de desuetudine, chiar de caducitate şi profund contradictorii" care stabilesc în prezent organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi care „nu mai pot răspunde nevoilor" societăţii actuale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Regulamentul conţine prevederi referitoare la protejarea spaţiilor verzi, dar şi pentru diminuarea poluării fonice, arată Agerpres.
De ce nu mai e voie să protestezi în fața Guvernului
Va fi emis aviz negativ, în conformitate cu articolul 5 din Legea nr. 60/1991, pentru adunările publice declarate în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, spitalelor, obiectivelor militare, unităţilor economice cu instalaţii, utilaje sau maşini cu grad ridicat de pericol în exploatare. Va fi interzisă desfăşurarea simultană a două sau mai multor adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora.
Numai în Piața Victoriei, unde este sediul Guvernului României și în trecut au avut loc ample manifestații, sunt trei ieșiri la metrou, la fel ca și în Piața Universității, astfel că interdicția aprobării adunărilor publice va opera în aceste zone, însă numai dacă regulamentul va fi aprobat în această formă. Prin urmare, mitingurile și manifestațiile de protest nu vor primi autorizări în aceste zone.
Totodată, în funcţie de zone, vor fi permise anumite tipuri de evenimente. De exemplu, în Piaţa Universităţii vor fi permise târgurile tradiţionale de Crăciun şi de Paşte, evenimentele cultural-artistice, expoziţiile fotografice, dar şi manifestările artistice individuale, fără dispozitive de amplificare a sunetului care să constituie sursă de disconfort fonic. Se va permite amplificarea pentru cele două târguri tradiţionale, precum şi pentru manifestările civice, în limitele reglementate de legislaţie. Ora limită propusă pentru evenimente - 23,00.
În Piaţa George Enescu vor fi permise evenimente cultural-artistice, amplasarea construcţiilor temporare (de tipul scenelor), evenimente pentru scopuri umanitare, evenimente şi concerte cu ocazia Anului Nou (ora limită pentru evenimente - 23,00, cu excepţia Anului Nou).
În Piaţa 21 Decembrie vor fi permise manifestări cu caracter memorial, manifestări artistice individuale sau evenimente pentru scopuri umanitare (ora limită pentru evenimente - 23,00).
În Piaţa Victoriei, vor fi permise în zona parcării publice amplasarea temporară a noilor produse şi mărci din domeniul tehnologic/industrial, precum şi evenimente pentru scopuri umanitare, sănătate publică, evenimente de interes naţional/municipal (ora limită pentru evenimente - 23,00).
În Parcul Unirii, spaţiul verde se va proteja, neputând fi ocupat cu elemente constructiv-volumetrice. Vor fi permise doar pe aleile asfaltate evenimente culinare, târguri de meşteşugari autentici şi de artă populară, evenimente culinare; manifestări artistice individuale; vizionarea live a evenimentelor culturale şi sportive. Spectatorii vor putea ocupa zona înierbată, echipamentele urmând să fie montate pe zone pavate sau asfaltate. Ora limită pentru evenimente - 23,00, cu excepţia transmisiunilor live care durează mai mult.
În Parcul Izvor, spaţiul verde se va proteja, neputând fi ocupat cu elemente constructiv-volumetrice. Vor fi permise doar pe zona aleilor evenimente culturale; proiecte speciale cu caracter educativ, sportiv, cu condiţia ca acestea să nu ducă la ocuparea spaţiului verde cu elemente constructive temporare; manifestări artistice individuale, fără dispozitive de amplificare a sunetului care să constituie sursă de disconfort fonic.
Spaţiul verde se va proteja şi în Parcul Tineretului, neputând fi ocupat cu elemente constructiv-volumetrice. Vor fi permise în zona esplanadei asfaltate evenimente culinare, târguri de meşteşugari şi artă populară, concerte de muzică, evenimente sportive, prezentare de echipamente.
În parcurile monument istoric Cişmigiu, Regele Mihai I şi Carol I se va proteja de asemenea spaţiul verde, neputând fi ocupat cu elemente constructiv-volumetrice. Vor fi permise evenimente sportive, evenimente cultural-artistice, religioase, expoziţii florale, teatru stradal, manifestări artistice individuale (pictură, grafică, muzică). Nu vor fi permise în interiorul parcurilor evenimente care presupun montarea de corturi, căsuţe, tarabe, rulote, food truck-uri, scene, ecrane. Muzica amplificată generatoare de disconfort fonic va fi interzisă. Fac excepţie evenimentele culturale şi muzicale desfăşurate la Teatrul de Vară din Parcul Regele Mihai I şi Arenele Romane din Parcul Carol I.
În Piaţa Constituţiei vor fi permise târgurile tradiţionale de Crăciun şi de Paşte, evenimentele cultural-muzicale de amploare, târgurile cu specific tehnologic, evenimentele culinare, evenimentele sportive.
Pe Bulevardul Kiseleff vor fi permise evenimente sportive şi evenimente ocazionate de zile naţionale/municipale.
Cine decide autorizarea unui miting
Conform proiectului, din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice vor face parte: primarul general, secretarul general, câte un reprezentant al Direcţiei Generale de Jandarmi, al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, al Brigăzii de Poliţie Rutieră şi al Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control.
La şedinţele comisiei, în funcţie de obiectul cererilor de avizare, pot fi invitaţi şi reprezentanţi ai altor instituţii/organizaţii publice cu atribuţii legate de specificul adunărilor publice.
Comisia va stabili de comun acord cu organizatorul locaţia exactă, data/perioada, intervalul orar, traseele şi celelalte detalii tehnice de desfăşurare a adunării publice.
Protocoalele pentru aprobarea evenimentelor desfăşurate în zone verzi din administrarea ALPAB vor conţine prevederi referitoare la obligativitatea organizatorului de a depune o garanţie. Aceasta va fi stabilită de către ALPAB, în funcţie de suprafaţa, natura terenului, mobilierul urban din amplasament, materialul dendrofloricol existent.
Pentru asigurarea integrităţii spaţiilor verzi se vor folosi mijloace şi echipamente de protecţie cum ar fi: podeţe provizorii; plase protectoare pentru gazon, acolo unde se montează echipamente pentru desfăşurarea evenimentului şi unde există un flux pietonal intens, materiale de protecţie pentru trunchiurile arborilor aflaţi în perimetrul evenimentelor.
Organizatorii vor trebui să se asigure că evenimentele nu vor degenera în acţiuni turbulente care ar putea pune în pericol ordinea şi liniştea publică, viaţa, integritatea corporală sau libertatea persoanei, bunurile acestora ori ale domeniului public sau privat.
De asemenea, organizatorul va trebui să stabilească şi să instruiască personalul propriu destinat să asigure şi să răspundă de măsurile de ordine, precum şi să asigure un dispozitiv propriu de ordine, format din personal care poartă la vedere însemne distinctive, repartizat în proporţie de minim unul la 50 de participanţi.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: nicusor dan, miting, autorizare, manifestatie bucuresti,
Dată publicare:
30-12-2022 16:20