Galerie FOTO. Noul muzeu Antipa, imbinare intre vremuri apuse si tehnologie. Cat costa biletul
Sambata, muzeul Antipa reintra in circuitul universal. Mii de romani sunt asteptati sa fie martorii imbinarii spectaculoase, dintre vremuri apuse si tehnologie. Din nefericire, odata cu modernizarea, s-a schimbat si pretul biletului.
Mai mult, chiar inaintea deschiderii, de fata cu ministrul culturii si cativa ambasadori, directorul a recunoscut ca unul dintre proiectoarele menite sa redea scene spectaculoase a cedat.
Fiecare os, piatra, document si decor a fost transferat si pus la pastrare timp de doi ani. Sute de oameni au mutat 2 milioane de exponate, ca sa le dea intr-un final un nou suflu de viata.
"Muzeul prafuit, cunoscut pana in 2007, a disparut. Erau foarte multi sceptici si spuneau: nu veti reusi, nu se poate, nu sunt bani", a declarat Kelemen Hunor.
Si totusi, s-au gasit 13 milioane de euro. Insa pe ultima suta de metri, din prea multa graba, unele lucruri au inceput sa cedeze.
Indiferent ca functioneaza din start sau nu, noua tehnologie muzeala costa, iar asta se reflecta, in Romania, si in pretul biletului. Daca vrei sa-ti clatesti ochii cu vietuitoare din mezozoic, sub forma de holograme cvasireale, vei plati 20 de lei.
Devine asadar dificil sa crezi ca oricine va putea veni sa priveasca minunile Terrei, asa cum si-a dorit chiar Antipa, a carui cenusa odihneste de fapt intr-o urna depusa tot in muzeu. In 1903, cand a inceput acest proiect revolutionar, doctorul a lucrat doar cu cinci oameni.
Ca o recunoastere a efortului sau, au fost aduse aici franturi din viata sa. Biblioteca, o macheta a vasului sau de explorare, piese pe care le-a studiat sau le-a cumparat din bani proprii, ca sa le doneze apoi tot muzeului.
Se estimeaza ca, in 2012, 350.000 de vizitatori vor intra in universul "Antipa".