Noul ministru de Externe cere bani de la Guvern pentru renovarea celor 116 ambasade si consulate romanesti din intreaga lume
Noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a cerut bani Guvernului pentru renovarea celor 116 ambasade si consulate romanesti din intreaga lume.
Acestea sunt "cartea de vizita" a statului roman, a spus Aurescu in fata parlamentarilor din comisia de Buget. Cladirile sunt amplasate in centrele capitalelor lumii si au o valoare remarcabila. Cele mai multe sunt cumparate inca de pe vremea Regilor Carol si Ferdinand.
Cumparat in 1939 de statul roman, Palatul Béhague din Paris este de departe cea mai frumoasa ambasada pe care o are Romania. Si cea mai valoroasa, sustin specialistii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bogdan Fezi, arhitect: "A fost construit in anul 1866 cand regele Carol 1 venea in Romania. A fost cumparata de statul roman cand Franta cumpara Ambasada ei de la Bucuresti - e o coincidenta o paralela foarte interesanta."
Primul ambasador roman care a locuit in palatul Béhague a fost Gheorghe Tatarescu. Imobilul a fost construit pe la 1860 cu 400.000 de franci. 80 de ani mai tarziu, Romania a dat la schimb 30 de milioane de lei, iar acum, dupa un secol si jumatate, valoreaza zeci de milioane de euro.
Bogdan Fezi, arhitect: "In Franta, daca nu ai grija de cladire, ti se confisca si devine proprietatea statului francez - poate de asta nici nu avem cultura asta a ingrijirii cladiurilor, ca la noi nu exista o astfel de responsabilitate."
O alta bijuterie renovata de curand este cladirea Ambasadei si Institutului Cultural Roman de la Londra, din Belgrave Square numarul 1, la doi pasi de Palatul Buckingham. Face parte din patrimoniul national Britanic. Cladirea este impresionanta ca suprafata - 4 etaje plus mansarda si demisol, înconjurata de o gradina englezeasca - in total peste 1.500 de metri patrati.
Resedinta Ambasadorului Romaniei la Bruxelles este parte din Patrimoniul Belgiei si e a noastra din 1932, cand a fost cumparata de ministrul de externe de atunci, Nicolae Titulescu. A fost ridicata in 1912 de celebrul arhitect belgian Alban Chambon.
Ambasadele Romaniei la Berlin, Kiev, Luxemburg, Oslo, Praga sau Washington sunt exemple vii de valoare si istorie.
Bogdan Aurescu, ministrul de externe: "Avem nevoie de continuarea acestui program de reabilitare a unor cladiri pe care le are Ministerului Afacerilor Externe, care sunt in proprietatea Statului roman. Sunt 116 cladiri. Prin urmare aceasta va trebui sa fie la rectificarile bugetare ulterioare o prioritate pentru ca aceste cladiri sunt de fapt proprietatea noastra si reprezinta pana la urma statul roman in strainatate."
Mai multe consulate cum ar fi cel de la New York sau din Tunis au fost amenajate la standard Schenghen si din Fonduri europene. Din estimari, Romania ar avea nevoie de peste 50 de milioane de euro pentru aceste investitii.