Noul cod de etică pentru profesori pune bețe în roate programelor after school. Părinții sunt revoltați
Unele dintre noile reglementări ale codului etic pentru profesori crează confuzie. De pildă, cea care interzice ca profesorii să mai folosească baza materială a instituţiilor după ore.
Adică, dascălii nu mai au voie să ia bani dacă predau şi la after-school. Părinţii sunt nemulţumiţi şi spun că nu pot lipsi, zilnic, de la serviciu pentru a-şi lua copiii de la şcoală la prânz.
În noul cod etic, intrat în vigoare pe data de 4 octombrie, articolul 9 prevede: ”Ordinul nr. 4831/2018 privind aprobarea Codului-cadru de etică al personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Art. 9: În exercitarea activităţilor specifice (şcolare şi extraşcolare), personalului didactic îi este interzis să folosească baza materială din spaţiile de învăţământ în vederea obţinerii de beneficii materiale personale directe sau indirecte".
Ceea ce înseamnă, spun unii inspectori şcolari, că programele after-school nu mai pot fi derulate.
Iată ce se întâmplă în Bistriţa.
În acest moment, în judeţul Bistriţa-Năsăud, nici un profesor nu a mai fost lăsat să predea după ore în sălile de clasă. Aceştia achitau o sumă modică primăriei ca să poată să îşi desfăşoare activitatea în programul after school şi erau plătiţi de către părinţi. Inspectoratul şcolar le-a interzis programul after school până când va găsi un cadru legal care să le permită dascălilor acest lucru.
Şi în Cluj sau Oradea lucrurile sunt confuze.
"E puţin devreme să discutăm despre asta, codul de etică e apărut de curând. Acum încercăm să vedem în ce măsură ar afecta sau nu ar afecta activitatea after school", a transmis Valentin Cuibuș, inspector şef ISJ Cluj.
”Din păcate, acolo unde găsim soluţii conform codului de etică, din nou ne lovim de alte piedici care parcă sunt puse în calea noastră", a explicat Alina Șaitoș, director Școala Gimnazială nr. 11 Oradea.
”Școala ar trebui să găsească, inclusiv ministerul Finanţelor, forma corectă şi legală prin care să facă măcar plata cu ora a acestor profesori", a transmis Gheorghe Blaj, prim-vicepreședinte FSLI Bihor.
În general, părinţii plătesc între 10 şi 25 de lei pe zi pentru cele patru ore în plus pe care copilul le petrece la şcoală. În unele cazuri, pe lângă plata profesorilor, în aceşti bani intră şi prânzul.
Dacă programul after-school va dispărea, oamenii vor trebui să îşi ia copiii de la şcoală la ora 12.
"Am auzit părinţi care sunt foarte revoltaţi pe chestia asta", spune o mămică.
Aceste nelinişti nu există, însă, pentru cei care-şi permit un after-school privat.
”Avem un program care se potriveşte mai bine părinţilor, scoatem foarte mult copiii afară la joacă. Insistăm foarte mult pe joacă, pe socializare", explică Andrei Mag, coordonator after-school privat.
Ministerul Educaţiei nu a prezentat, până în acest moment, un punct de vedere pe această temă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!