Schimbări mari în sistemul de educație. Se renunță la mediile trimestriale și la teze
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat noile măsuri care se vor aplica în sistemul de educație din România - cele mai importante fiind acelea prin care se renunță atât la mediile semestriale, cât și la obligativitatea tezelor.
Astfel, va exista o singură medie generală la finalul anului.
”Dorim să mutăm accentul de pe note pe aceste evaluări de competențe.” - a spus ministrul Educației într-o conferință de presă.
Sorin Cîmpeanu a precizat că Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat marţi în Monitorul Oficial.
A început evaluarea standardizată la matematică
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că a început, la ora 08.00, evaluarea standardizată la matematică, fiind deja distribuite 15.000 de teste elevilor.
“Astăzi, 30 mai, de la ora 8.00, a început administrarea a 15.000 de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată, pentru clasa a III-a, a V-a şi a VI-a”, a anunţat ministrul educaţiei, potrivit News.ro.
Potrivit acestuia, la ora 10 a început administrarea altor teste.
”Au fost completate de către copii 10.000 de chestionare de satisfacţie, trei sferturi din primii elevi care au răspuns au apreciat pozitiv administrarea acestor teste”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a precizat că această evaluare standardizată nu şi-a propus să înlocuiască notele sau tezele.
“Evaluarea standardizată nu şi-a propus să înlocuiască nici tezele, nici notele. Se finalizează cu rapoarte care nu înlocuiesc notele, nu ierarhizează, nici elevii, nici şcolile, nici profesorii”, a explicat ministrul Educaţiei.
El a menţionat că, în 2024, Ministerul Educaţiei va avea propria platformă de evaluare standardizată, iar de atunci aceste evaluări vor putea fi generalizate, cel mai probabil până în 2027.
În fiecare judeţ sunt şapte şcoli incluse în evaluarea standardizată, elevii având asigurate dispozitive electronice, însă copiii au fost încurajaţi să-şi folosească propriile dispozitive pe care le cunosc, astfel încât să nu aibă un stres suplimentar.
Ministerul Educaţiei propune instituirea programului naţional “Masă sănătoasă în şcoli”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că propune instituirea programului naţional “Masă sănătoasă în şcoli”, care s-ar putea derula în următorii cinci ani şi ar beneficia de o finanţare de un miliard de euro, urmând să contribuite la reducerea abandonului şcolar.
Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că acest program ar urma să fie gestionat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii.
“Cea de-a patra informaţie pe care doresc să o transmit este decizia de a propune instituirea unui Program integrat naţional <, a explicat ministrul Educaţiei, potrivit News.ro.
El a precizat că în prima rundă din cadrul programului de reducere a abandonului şcolar finanţat din PNRR au fost selectate peste 1.400 de şcoli.
“Aş vrea să vă spun că prima rundă din Programul naţional de reducere a abandonului şcolar finanţat prin PNRR a realizat deja selecţia unui număr de 1.415 şcoli. Pentru cheltuieli cu alte bunuri si servicii care includ cheltuieli de hrană sunt alocate 229 de milioane de lei - 45 de milioane de euro pentru trei ani. Sunt vizaţi elevii de gimnaziu care vor beneficia de o masă sănătoasă în şcoli. Urmează runda a doua pentru care numărul estimat al elevilor beneficiari de gimnaziu este de 380.000”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
El a anunţat şi ce alte surse de finanţare ar fi posibile pentru programul “Masă sănătoasă în şcoli”.
“O altă sursă de finanţare este din fonduri europene. Programul POEO prevede pentru finanţarea unei mese în şcoli 212 milioane de euro. Se vor derula proiecte în perioada 2023 - 2027. Ministerul Investiţiilor Proiecte Europene trimite deja în cursul zilei de astăzi aceste solicitări către Comisia Europeană. O altă sursă de finanţare este cea a Ministerului Agriculturii prin care pentru programul <<În şcoli>> Ministerul Agriculturii are în acest an o finanţare de peste 500 de milioane de lei, deci de peste o 100 de milioane de euro. Din discuţiile cu Ministerul Agriculturii a rezultat că această finanţare va fi asigurată pe durata de cinci ani a <
El a vorbit apoi şi despre un alt program aflat în derulare, intitulat “Masă caldă în şcoli”.
“Programul finanţat din bugetul naţional, o altă sursă de finanţare, <>”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.
El a explicat că pentru programul “Masă sănătoasă în şcoli” a fost constituit un grup de lucru la nivelul Guvernului.
“De asemenea mai avem în PNNR tot în programul naţional de reducere a abandonului şcolar, o altă linie care vizează finanţarea costurilor de masă şi a altor costuri pentru cel puţin 100 de şcoli mici care au efective sub 50 de elevi. Toate aceste surse de finanţare la un loc fonduri externe rambursabile şi nerambursabile plus bugetul naţional vor putea să stea la baza acestui program naţional integrat <”, a mai transmis ministrul Educaţiei.
El a explicat că Ministerul Sănătăţii va întocmi lista alimentelor care vor intra în acest program.
“Ministerul Educaţiei, în plus, a asumat introducerea modulului Pentru alimentaţie sănătoasă în cadrul disciplinei Educaţie pentru Viaţă care va fi cuprinsă în planurile cadru începând cu anul şcolar 2023 – 2024. Deci din septembrie 2023. Ministerul Sănătăţii va întocmi o listă a alimentelor care definesc conceptul de alimentaţie sănătoasă. Ministerul Agriculturii se va concentra pe furnizarea acestor produse agroalimentare româneşti, cu siguranţă din discuţii a reieşit că va fi inclus şi un baton nutritiv bio, spre exemplu, dar lista va fi definitivată de către Ministerul Sănătăţii.”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: educație, scoala, invatamant, Sorin Cimpeanu, elevi,
Dată publicare:
30-05-2022 10:14