Noua Lege a Educației ar putea schimba complet Bacul și Evaluarea Națională. Propunerile profesorilor


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 23 Iunie 2018 18:38
Categorie: Stiri actuale

Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională ar putea fi schimbate radical, iar în România ar putea fi introdus şi învăţământul online. Toate aceste schimbări ar putea fi cuprinse în noua Lege a Educaţiei.

O altă modificare majoră ar putea viza dispariţia inspectoratelor şcolare. Este propunerea profesorilor de prestigiu din România, care cer astfel depolitizarea şcolilor şi introducerea profesioniştilor în sistem.

Ministerul Educaţiei a anunţat componenta Consiliului Consultativ care va lucra la lege. Din el fac parte atât experţi internaţionali, cât şi academicieni, profesori romani şi ong-uri.

Prima schemă a noii legi a educaţiei, pentru învăţământul preuniversitar, a fost elaborată de profesorul Florin Colceag, cunoscut drept "antrenorul de genii".

Una dintre modificări face referire la înlocuirea inspectoratelor şcolare cu o Asociaţie a Inspectorilor Şcolari Independenţi şi Profesionişti. Inspectorii vor fi selectaţi în urma unei specializări pedagogice.

Florin Colceag, specialist în educaţia excelenţei: "El trebuie să ştie care sunt factorii motivaţionali ai copilului. Ce anume îl motivează, ce anume nu îl motivează. Cum arată stilul de învăţare, care sunt stilurile de predare. Realitatea e că noi nu le cultivăm pasiunea. Îi punem să tocească.”

Evaluarea Naţională de la clasa a 8-a ar urma să fie înlocuită cu o admitere organizată de fiecare liceu, iar copiii cu talent la sport, muzică sau desen vor face trecerea către o şcoală vocaţionala încă de la 12 ani. Niciun elev nu va mai fi lăsat repetent, dacă se va implementa un sistem de credite transferabile.

Florin Colceag, specialist în educaţia excelenţei: "Ai un băiat care este, să spunem, bun portar de fotbal, n-o să fie nici matematician, nici lingvist, nimic în viaţa lui, dar va face fotbal. Când te uiţi pe fotbalul pe care îl joacă, el câştigă. La fiecare câştig, el ia nişte credite. În loc să îl laşi repetent 12 ani la rând, să îl dai afară din şcoală, sistemul de credite transferabile acumulează creditele, îl orientează către un liceu sportiv.”

Profesorul Colceag militează şi pentru introducerea Bacalaureatului internaţional, care poate fi susţinut pe parcursul liceului. Pe de altă parte, profesorul Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică propune modelul bacului american.

Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică: "Înseamnă un test naţional servit cu nişte compuneri, eseuri şi un test de ştiinţe şi de limba la calculator, cu foarte multe întrebări, care sunt întrebări care să denote cultura obţinute în timpul şcolii şi creativitatea.”

Examenul ar urma să conţină o probă de ştiinţe inclusiv pentru cei care vor o carieră umanistă.

Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică: "Eliminăm matematică, dar punem şahul la bacalaureat sau bridge... ceva care să arate că gandește.''

Nu toţi absolvenţii de clasa a 12-a ar urma să dea, însă, acelaşi tip de exemen.

Iniţial, PSD susţinea că nouă lege a educaţiei va fi gata la sfârşitul lui 2017. Abia acum, însă, a fost alcătuit Consiliul Consultativ, care va lucra la un act legislativ , în vederea modernizării învăţământului românesc.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Proiectul inedit care ar putea pune capăt hranei nesănătoase în grădiniţe şi şcoli
Proiect de 295 de milioane de lei: părinții, trimiși la cursuri alături de copii
VIDEO PROTVPLUS.RO