Părinții care se întorc mai devreme din concediul de creștere a copilului primesc bani mai mulți

Dată publicare: 07-04-2021 19:53
Dată actualizare: 07-04-2021 20:40


Guvernul le dă vești bune tinerilor părinți. Dacă se întorc din concediul de creștere a copilului mai devreme de 6 luni, vor primi 1.500 de lei lunar de la stat.

Guvernul a majorat stimulentul de inserție, iar banii vor fi acordați pentru întreaga perioadă a concediului de maternitate. Părinții care vor să stea acasă până când cel mic împlinește 2 ani, vor lua doar indemnizația de creștere.

158.000 de parinti primesc acum indemnizația de creșterea copilului. Ministerul Muncii susține însă că 20.000 de mame și tați vor dori să revină la muncă mai devreme și vor beneficia de acest bonus.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: "Este o măsură activă care încurajează întoarcerea la muncă, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură forța de muncă necesară la nivelul angajatorului".

Sorina Ionașc, corespondent Pro TV: "Practic, cei care stau în concediu de creștere a copilului 2 ani, vor primi doar indemnizație. Cei care se întorc la birou mai repede de doi ani, vor primi un stimulent de inserție de 650 lei pe lună. Cei mai avantajați financiar sunt cei care revin la muncă mai devreme de 6 luni. Aceștia vor primi 1.500 de lei pe lună, timp de un an și jumătate. Acești bani se adaugă la salariul de drept al părintelui care a ales să întrerupă concediul de creștere a copilului".

În cazul copiilor cu dizabilități, părintele poate sta acasă până la un an și va beneficia de acest stimulent de inserție pentru încă doi ani. Acești bani, susține ministrul Muncii, îi vor ajuta pe părinți să plătească o bonă.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: "Este suficient pentru a apela la servicii de supraveghere a copilului dacă aleg să se întoarcă la muncă. În același timp, ministrul muncii pregătește un alt proiect de lege pentru legalizarea activităților casnice, să le facilităm".

Stimulentul de inserție și indemnizația de creștere a copilului se acordă unui părinte care decide să stea acasă cu nou-născutul doar dacă a înregistrat venituri în ultimele 12 luni, inclusiv somaj tehnic. Ordonanța de urgență intră în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.


VIDEO PROTVPLUS.RO