Noiembrie a fost a şasea lună la rând cu recorduri de temperatură. Anul 2023 va fi cel mai cald înregistrat vreodată
După o lună noiembrie "extraordinară", 2023 va fi cel mai cald an din istorie, a declarat miercuri, Serviciul European Copernicus, în mijlocul negocierilor privind clima din cadrul COP28, transmite Le Figaro.
Luna care a trecut a devenit a şasea la rând în care s-au doborât recorduri de temperatură.
Cu o temperatură medie globală de 14,22°C, noiembrie 2023 este cu 0,32°C peste recordul precedent, stabilit în noiembrie 2020.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Luna a fost cu 1,75°C mai caldă decât media lunii noiembrie din perioada 1850-1900, care corespunde erei preindustriale.
Toamna boreală (septembrie-noiembrie în emisfera nordică) este astfel cea mai caldă din istorie, cu 15,30°C, adică "o marjă largă" de 0,88°C peste medie, potrivit News.ro.
"2023 are acum şase luni şi două anotimpuri care au depăşit recordurile. Această lună noiembrie extraordinară, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste nivelurile preindustriale, înseamnă că 2023 este cel mai călduros an înregistrat vreodată în istorie", a declarat Samantha Burgess, şefa adjunctă a Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), într-un comunicat de presă.
Din ianuarie, temperatura medie a fost cea mai caldă măsurată vreodată în primele unsprezece luni ale anului: cu 1,46°C peste media climatică din perioada 1850-1900 şi cu 0,13°C peste primele unsprezece luni din 2016, cel mai cald an de până acum.
"Atâta timp cât concentraţiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ne putem aştepta la rezultate diferite de cele observate în acest an. Temperaturile vor continua să crească, la fel ca şi efectele valurilor de căldură şi ale secetei", a avertizat Carlo Buontempo, directorul C3S, citat în comunicat.
Mai multe ploi în Europa
Fenomenul meteorologic ciclic El Nino deasupra Pacificului va continua să alimenteze creşterea temperaturilor în 2023, dar nu a ajuns încă la apogeu. În noiembrie 2023, temperatura la suprafaţa oceanelor este, de asemenea, cea mai caldă pentru această perioadă a anului, cu 0,25°C mai mare decât la precedentul vârf, în noiembrie 2015.
Acest nou record de căldură se adaugă la cele deja depăşite în fiecare lună începând cu aprilie.
Întinderea banchizei de gheaţă din Arctica, la nord, a înregistrat cel de-al 8-lea minim lunar pentru luna noiembrie, cu 4% sub medie. În Antarctica, a fost înregistrat al doilea nivel minim pentru o lună noiembrie, cu 9% sub medie, potrivit Copernicus.
Seceta a continuat luna trecută în mai multe regiuni din Statele Unite, Asia Centrală şi de Est şi a fost deosebit de pronunţată în America de Sud.
Europa, în schimb, a avut parte de mai multe ploi, în urma furtunii Ciaran, care a provocat precipitaţii abundente.
Sursa: News.ro
Etichete: incalzire globala, record, schimbari climatice, clima, myimpact,
Dată publicare:
06-12-2023 07:28