Noi reguli la intrarea în țară. Schimbări privind certificatul verde şi formularul PLF

×
Codul embed a fost copiat

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a făcut, vineri seară, noi precizări despre certificatul digital Covid-19 şi formularul de localizare a pasagerului. Deciziile autorităţilor române ţin cont de deciziile europene.

Adriana Pistol a explicat că OUG referitoare la certificatul digital nu are impact asupra activităţilor interne. Cele două OUG au fost completate cu observaţiile ministerelor.

Descarcă de AICI modelul de formular PLF.

”Ministerul Sănătăţii şi-a asumat să preia toate observaţiile pe care Ministerul Justiţiei şi Consiliul Legislativ le avea. Ca atare, în cursul acestei zile am lucrat pentru a implementa aceste observaţii, astfel încât să avem garanţia unui act normativ care să ofere claritate şi garanţia că toate ministerele şi instituţiile care au atribuţii în implementarea acestor ordonanţe pot să o facă în mod clar şi explicit”, a explicat, vineri seară, Adriana Pistol, după ce Guvernul a trimis forma finală a OUG privind certificatul COVID şi forma finală a OUG privind PLF, potrivit News.ro.

Formularul PLF poate fi completat online AICI.

În legătură cu certificatul digital european, Adriana Pistol a explicat că autorităţile române au transmis legislaţia europeană.

”Sunt considerate acceptate la circulaţia transfrontalieră pe teritoriul UE acele certificate de vaccinare pentru persoanele care au doar dozele referitoare la schema completă. Schema primară de vaccinare - în funcţie de tipul de vaccinare - poate să constea din o doză sau două doze. Valabilitatea acestor certificate este definită la un număr de 270 zile, adică 9 luni. Altfel spus, la trecerea prin vama românească, orice persoană va trebui să prezinte unul dintre certificatele digitale europene, dacă vine din Spaţiul Economic European şi Confederaţia elveţiană care să constea fie din test PCR valabil 72 de ore, aici nu s-a modificat nimic, fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maximum 180 de zile, nici aici nu a intervenit o modificare, fie un certificat de vaccinare care, dacă este vorba de persoane care au primit doar schema primară de vaccinare, trebuie să fie valabil în această perioadă de 270 de zile. Pentru cei care au şi doza booster, această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul Comisiei Europene şi ca urmare noi am stabilit o valabilitate de până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcţie de decizia finală a Comisiei Europene”, a mai precizat Adriana PIstol.

Aceasta a precizat că, pentru cei care au şi doza booster se discută la nivelul structurilor Comisiei Europene despre o perioadă de valabilitate care ar putea să fie iunie 2023.

”Vom vedea dacă decizia finală va conţine acest termen, moment în care şi noi, ca stat membru, vom adopta acest termen”, a mai explicat Adriana Pistol.

Secretarul de stat a explicat că şi cetăţenii din România care doresc să călătorească într-un stat membru al Uniunii Europene trebuie să ştie că există posibilitatea să li se verifice la graniţă certificatul de vaccinare şi trebuie să se asigure că este valabil.

”Recomand tuturor persoanelor care doresc să călătorească să se informeze de cerinţele de intrare în statele UE deoarece unele au implementat deja această modificare a regulamentului european”, a mai precizat Adriana Pistol.

Potrivit acesteia, ”această Ordonanţă nu are niciun impact şi nu aduce nicio modificare asupra certificatului de vaccinare, certificatului de testare sau de trecere prin boală care este solicitat prin hotărârea CNSU pentru desfăşurarea diverselor activităţi pe teritoriul naţional.

”Aici nimic nu se schimbă”, a explicat secretarul de stat.

Formularul PLF poate fi completat cu 72 de ore înainte de intrarea în țară

”În legătură cu Formularul de Localizare a Pasagerilor, am adus câteva modificări a ordonanţei iniţiale. După cum se ştie exista un termen de 24 de ore necesar completării acestui formular înainte de intrarea în ţară. Acest termen a fost crescut la 72 de ore (...) Au fost introduse excepţii referitoare la câteva categorii profesionale care prin natura profesiei traversează graniţa românească mult prea frecvent. Aceste categorii profesionale au obligaţia de a completa o singură dată formularul, declinându-şi apartenenţa la una dintre aceste categorii profesionale şi este suficient pentru a traversa frontiera fără probleme”, a explicat Pistol.

Potrivit acesteia, aceleaşi persoane, dacă nu mai fac parte din aceste categorii, trebuie să îşi anuleze formularul în care îşi declara apartenenţa.

”A apărut o modificare în sensul păstrării datelor personale care sunt conţinute în formularul respectiv. Am crescut această perioadă la 6 luni având în vedere necesitatea de a dovedi că acest formular a fost completat în situaţiile în care există litigii de natură juridică, în privinţa amenzilor”, a mai explicat Pistol.

Aceasta precizat că s-a adus şi o reducere a cuantumului minim al amenzilor pentru cei care nu au completat formularul de la 1.000 de lei la 500 de lei.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, OUG referitoare la certificatul digital COVID, documentul care se solicită la intrarea în România, dar şi la circulaţia persoanelor în spaţiul Uniunii europene.

Autorităţile române au transpus, astfel, decizia Uniunii Europene conform căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile. Totodată, pe plan naţional, a fost prelungită perioada de valabilitate a certificatului, de la 30 iunie la 31 decembrie 2022.

De asemenea, Guvernul a aprobat modificări referitoare la formularul de localizare a pasagerului.

Articol recomandat de sport.ro
Concluzia trasă de englezi după ce au aflat că jucătorul lui FCSB este pe lista lui Leeds: ”Ar fi bine să găsească pe altcineva!”
Concluzia trasă de englezi după ce au aflat că jucătorul lui FCSB este pe lista lui Leeds: ”Ar fi bine să găsească pe altcineva!”
Citește și...
Un site anti-Kremlin a făcut publice primele imagini cu „fiul secret” al lui Putin și al fostei gimnaste Alina Kabaeva
Un site anti-Kremlin a făcut publice primele imagini cu „fiul secret” al lui Putin și al fostei gimnaste Alina Kabaeva

Galerie FOTO cu „probabil cel mai singuratic băiat din Rusia”

Pistele din Sibiu, pericol pentru bicicliști. Un bărbat a ajuns la spital cu clavicula ruptă din cauza unei denivelări
Pistele din Sibiu, pericol pentru bicicliști. Un bărbat a ajuns la spital cu clavicula ruptă din cauza unei denivelări

Dacă până acum ne-am plâns de lipsa pistelor de biciclete, de acum ne putem plânge și de problemele pe care le au acestea.

Bucureștenii pot obține acum cărți de identitate electronice. Primele documente vor fi eliberate din 12 mai
Bucureștenii pot obține acum cărți de identitate electronice. Primele documente vor fi eliberate din 12 mai

După ce au fost lansate în Cluj, în urmă cu o lună, cărțile electronice de identitate ajung și în Capitală.

Recomandări
Cinci candidați la prezidențiale semnează o declaraţie „pentru o Românie democratică şi euroatlantică”. Cine va lipsi
Cinci candidați la prezidențiale semnează o declaraţie „pentru o Românie democratică şi euroatlantică”. Cine va lipsi

Mai mulţi candidaţi la prezidenţiale semnează „Declaraţia din Balconul Universităţii din Bucureşti” pentru păstrarea orientării euroatlantice a României şi a valorilor societăţii deschise.  

Fostul candidat independent la prezidențiale, Călin Georgescu, la Parchetul General. Surse: Se va prelungi controlul judiciar
Fostul candidat independent la prezidențiale, Călin Georgescu, la Parchetul General. Surse: Se va prelungi controlul judiciar

Fostul candidat independent la prezidențiale, Călin Georgescu, a ajuns la Parchetul General. A fost citat de procurorul care îl cercetează în trei dosare penale, pentru șase capete de acuzare.

Vizită importantă la Bucureşti. Comisarul european pentru Buget se va întâlni cu Bolojan și Ciolacu. Ce vor discuta
Vizită importantă la Bucureşti. Comisarul european pentru Buget se va întâlni cu Bolojan și Ciolacu. Ce vor discuta

Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin, se va întâlni joi, la Bucureşti, cu preşedintele interimar Ilie Bolojan şi cu premierul Marcel Ciolacu.