Şosele însângerate. Încă doi urşi au fost ucişi de maşini în doar 24 de ore


Ultimul update: Marti 19 Noiembrie 2019 19:58
Data publicarii: Marti 19 Noiembrie 2019 19:58
Categorie: Stiri actuale

Apar noi incidente cu urși loviți de mașini pe șosele. Alte două animale au fost victime în ultimele 24 de ore.

Unul în Mureș care a murit pe loc, altul în Covasna, eutanasiat ulterior. Surprinzător, autoritățile locale s-au mișcat rapid, astfel că unul dintre urși nu a fost lăsat în agonie.

Între timp, ambasada SUA a publicat un ghid care să-i ajute pe români în momentul în care se întâlnesc cu urșii. Ghidul este făcut de celebrul parc Yellowstone din SUA.

Primul incident a avut loc în județul Mureș, pe Drumul Național 13, lângă localitatea Ghindari, luni seară, după ora 19.00.

Șoferul unei dube a lovit o ursoaică de 250 de kilograme care a încercat să traverseze șoseaua.

Ursul a murit la scurt timp, iar șoferul a fost rănit ușor.

Șofer: „Am venit cu 50 la oră. Dacă aveam viteză, nu așa arăta mașina."

Constatarea decesului a fost făcută de medicul veterinar care a ajuns repede.

Mircea Dușa, prefect Mureș: „În județ am avut mai multe incidente. Urșii sunt prezenți aproape zilnic. Ursul a migrat pe zona de câmpie.”

La ora 4 dimineața, în județul Covasna, un alt urs era lovit de o mașină. A rămas în viață și a avut putere să se târască doar câțiva metri. După 45 de minute, reprezentanții Agenției de Mediu, jandarmi, dar și un medic veterinar cu tranchilizant erau lângă urs.

După trei ore de la accident, ursul tranchilizat era în sanctuarul de la Zărnești. Animalul avea membrele din față rupte și hemoragie internă masivă.

Medic veterinar: „În urma acestor constatări se impune eutanasierea animalului, leziunile fiind iremediabile.”

Silviu Chiriac, agenția de mediu Vrancea: „S-a putut. Asta am spus și eu, asta e concluzia. Acolo unde se știe foarte clar care este procedura."

De data asta nu s-a așteptat 17 ore un aviz de recoltare de la Ministerul Mediului. Pe de altă parte, autoritățile locale din Harghita continuă să spună că au procedat corect așteptând decizia de la București.

Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita: „Se vede clar că ministrul adopta politica struțului, oricine ar fi intervenit acum, deja ar avea un dosar penal.”

În județul Gorj, un pui de urs și-a făcut apariția într-o gospodărie din satul Curpen. Proprietarul l-a gonit, iar animalul și-a pierdut urma într-o pădure.

Între timp, Ambasada Statelor Unite a publicat pe Facebook un ghid realizat de administrația celebrului Parc Yellowstone încă în 1983. Documentul recomandă evitarea ursului pentru a nu-l obișnui cu oamenii. Mai ales că apropierea poate fi fatală.

Atenție, dacă vă întâlniți cu ursul, nu alergați, nu strigați, nu faceți mișcări bruște. Dacă fugiți, este o invitație să fiți urmăriți și nu vreți să fiți cel mai lent vânat.

Nu urcați în copac. Ursul este un cățărător incredibil de bun și veți fi trântit repede la pământ.

Nu va trântiți la pământ ca să vă prefaceți mort, decât în momentul în care ursul v-a atacat.

Ministrul Mediului a anunțat că va prezenta măsuri după ce va face un recensământ al urșilor cu ajutorul Uniunii Europene și voluntarilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tragedie în Australia. Populații întregi de urși koala ucise în timpul incendiilor
Oameni atacaţi de urşi, la vânătoare. Poliţia a deschis o anchetă
O mașină în care se aflau 3 oameni a lovit mortal un urs, pe A3. Ecologiștii cer soluții
VIDEO PROTVPLUS.RO