Noi detalii ale anchetei de la școala din Capitală, unde a fost depistată tulpina nouă de COVID din UK
Nouă din zece persoane cu care a intrat în contact una dintre persoanele purtătoare a noii tulpini britanice sunt infectate cu SARS-CoV-2.
Toate lucrează la o școală din București, iar ancheta epidemiologică a arătat că prima confirmată este îngrijitoarea școlii. Direcția de Sănătate Publică a încheiat verificările doar în acest caz. Urmează ancheta și pentru al doilea confirmat recent cu tulpina britanică a coronavirusului.
O îngrjitoare dintr-o şcoală bucureşteană e purtătoare a tulpinii britanice, iar ancheta epidemiologica a arătat că patru angajaţi ai unităţii de învăţământ cu care a intrat în contact sunt purtători ai noului coronavirus.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ei au fost confirmaţi pe 14 şi 18 ianuarie. Patru zile mai târziu aceştia au fost retestați la Matei Balş împreună cu alte şase persoane din şcoală cu care au intrat în contact. Din 10 teste, 9 sunt pozitive.
Probele sunt supuse unei analize speciale în laborator, pentru ca medicii să vadă dacă şi cei infectaţi sunt purtători ai tulpinii din Regatul Unit. Niciunul nu a călătorit recent în străinătate. Iar reprezentanţii şcolii susţin că angajaţii au purtat măşti şi au respectat măsurile de prevenţie.
S-au infectat informaticianul, secretarul şcolii, directorul şi adjunctul său, care sunt cadre didactice. Celelalte 5 persoane infectate sunt din zona de îngrijire. Directorul adjunct a avut primul simptome pe 13 ianuarie.
Direcţia de Sănătate Publică a decis să extindă ancheta epidemiologica în focarul de la şcoală şi a recoltat încă 11 probe pentru că există suspiciuni ca şi alte persoane sunt infectate.
DSP spune că decizia a fost luată "având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini".
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: "Nu am nici cea mai mică îndoială că odată ce avem tulpina în ţara aceasta se va extinde cu repeziciune, pentru că este mai competitivă decât celelate tulpini. Proiecţiile pe care le-am văzut din alte ţări ei estimează că undeva la martie-aprilie ar trebui să ne aşteptăm la o creştere de patru ori a numărului de cazuri, dacă se păstrează exact măsurile pe care le avem acum".
Ministerul Sănătăţii îndeamnă la prudenţă, având în vedere că în multe ţări europene numărul de cazuri este în creştere şi riscul unui nou val este mare şi pentru ţara noastră.
Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății: "Ceea ce vrem să subliniem o dată în plus e importanța, ştim că aceste tulpini se transmit mai uşor şi trebuie să purtăm masca."
În urmă cu 48 de ore, Centrul European de Prevenire şi Control al bolilor a evaluat la foarte ridicat riscul de rapandire în comunitate asociat cu noile tulpini ale virusului.