A şasea tranşă de vaccin anti-COVID a sosit luni în România. Cum vor fi distribuite dozele

25-01-2021 10:02
Sursa: CNCAV


A şasea tranşă de vaccin anti-COVID a sosit lun...
A şasea tranşă de vaccin anti-COVID a sosit lun...

Luni dimineață a ajuns în România a şasea tranşă de vaccin de la Pfizer. Este vorba despre mai bine de 92 de mii de doze.

Până acum, în țară au primit serul anti-COVID peste 433 de mii de persoane. La Deta, în județul Timiș, au fost imunizați oameni fără programare, iar cei programați au fost anunțați să vină în altă zi, pentru că s-au terminat dozele.

Coordonatorul centrului spune că a luat o decizie corectă, pentru că au fost vaccinați bătrâni, unii cu boli cronice, care nu și-au putut rezerva un loc prin intermediul platformei naționale sau cu ajutorul medicului de familie.

Vaccinurile sosite luni în țară au venit pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, potrivit unui comunicat de presă al CNCAV transmis duminică.

Dozele vor fi distribuite astfel:

- Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti: 35.100 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Braşov: 11.700 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Cluj: 10.530 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Constanţa: 9.360 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Craiova: 7.020 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Iaşi: 11.700 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Timişoara: 7.020 doze.

În centrele de vaccinare vor fi utilizate atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Următoarea tranşă de vaccin ar urma să fie adusă în România marţi, 26 ianuarie, iar la acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

CNCAV aminteşte că pe 15 ianuarie a debutat etapa a II-a a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalului-cheie care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.

În ceea ce priveşte calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunţat revenirea la programul iniţial de livrări către Uniunea Europeană începând cu 25 ianuarie şi va creşte numărul de doze în jurul datei de 15 februarie, menţionează sursa citată.


VIDEO PROTVPLUS.RO