Noaptea Albă a Cercetătorilor, în Craiova: De la ochelari inteligenți, până la roboți ce pot ajunge în spitale
A fost Noaptea Albă a Cercetătorilor, în Craiova, iar studenții și profesorii şi-au expus proiectele la care au muncit chiar și câțiva ani.
De la roboţi până la ochelari inteligenți. Cercetătorii spun că în următorii ani aceste obiecte vor face parte din viața noastră cotidiană.
Robotul NAO i-a încântat pe vizitatorii mici, dar și pe cei mari. El are capacitatea de a primi comenzi și a interacționa cu oamenii. Poate fi integrat și în centrele medicale.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Andrei Trășculescu, doctorand inginer Facultatea de Automatică, calculatoare şi Electronică: „Acest robot este de foarte mare ajutor în cazurile copiilor cu deficienţe, de exemplu autism și sindrom Down.”
Vizitatorii au stat la rând pentru a proba ochelarii inteligenți.
Răzvan Lupu, inginer INCESA – Universitatea din Craiova: „Prin intermediul ochelarilor inteligenți le putem reda realitatea augumentata și ei pot să aibă un mediul virtual în mediul real.”
Participanții la eveniment au avut ocazia să vadă tehnologii de scanare 3D, demonstrații de modelare geometrică asistată de calculator, să afle cum se produce curentul ecologic sau cum se face analiza microscopică a plantelor.
Studenții și cadrele universitare au mărturisit că, în spatele fiecărui proiect stau ani de lucru și multă muncă în echipă.
Lucian Mandache, vizitator: "Toate sunt apropiate de viața reală pentru că asta e menirea ingineriei - să creeze aplicații de natură să ușureze viața omului."
Cezar Spînu, rector Universitatea Craiova: "O bună parte dintre ce vedeți dvs. aici se transformă prin transfer tehnologic, prin CCT - INCESA, noi avem un centru de transfer tehnologic în cadrul infrastructurii de cercetare și științe aplicate se transforma în produse care ulterior vor beneficia cât mai mulți cetățeni ai României."
Vizitator: "Cam toată bucuria copiilor m-a încântat cel mai mut, mă bucur că au experimentat ochelarii, au fost la Robotică."
Studenții de la Facultatea de Educație Fizică și Sport au făcut un flashmob.