Nivelul Dunării este în creştere şi autorităţile fluviale au emis avertismente către navigatori
Nivelul Dunării este în creştere şi autorităţile fluviale au emis avertismente către navigatori. Debitul la intrarea în ţară a depăşit media multianuală şi specialiştii se aşteaptă să crească şi mai mult.
La Galaţi, la punctul de trecere cu bacul spre judeţul Tulcea, pasarelele au fost înălţate, pentru că maşinile ajunseseră să treacă prin apă la îmbarcare şi debarcare.
Acum traversarea se face în condiţii de siguranţă şi, mai mult decât atât, comandanţii navelor sunt mulţumiţi că au adâncimile necesare navigării. Mai ales după ce, în 2020, un an foarte secetos, au avut multe probleme din acest punct de vedere.
La intrarea în ţara debitul este acum de 9 mii de metri cubi pe secundă. Este aşteptată o uşoară scădere, până la 7.800, însă oricum debitul este peste media multianuală, care se situează în jurul valorii de 5.300 de metri cubi pe secundă. Iar nivelul apei va mai creşte, pentru că vremea se va încălzi, zăpada se va topi şi, după cum ştim, în vestul Europei iarna a fost mult mai bogată în precipitaţii decât la noi.
Administraţia Fluvială a Dunării de jos a emis un aviz către navigatori în care li se recomandă să se deplaseze cu viteză redusă prin punctele critice, pentru a nu provoca valuri care ar putea să afecteze malurile.