Nivelul Dunarii continua sa creasca. Digul de pe bratul Borcea nu este pregatit pentru o viitura
Cu o zi inainte ca Dunarea sa atinga cota maxima, pentru acest an autoritatile noastre anunta ca sambata vor termina lucrarile la digul de pe bratul Borcea, grav afectat de inundatiile din aprilie.
Ministrul de interne, Radu Stroe, a mers in judetul Ialomita, ca sa vada cu ochii lui ca situatia este sub control. Apoi a dat asigurari publice ca nu este cazul sa ne temem.
Sa nu uitam insa ca ungurii au accesat fonduri europene, pentru o structura uriasa, care a salvat Budapesta de la dezastru.
Autoritatile romane sunt ingrijorate de soarta digului de pe bratul Borcea.
De 8 zile se lucreaza intens pentru repararea si consolidarea constructiei.
In tot acest timp, Dunarea a tot crescut. Din aprilie, cand digul a fost macinat de inundatii, nimeni nu a facut nimic.
Abia acum, de frica viiturii, care a traversat Germania si Ungaria, s-au mobilizat si ai nostri.
Desi constructorii au turnat deja 6.000 de tone de piatra, structura pare tot fragila.
S-a latit digul cu 8 metri, insa trei sunt deja acoperiti cu apa. Malul surpat a fost invelit cu o bucata de material geotextil.
Daca debitul Dunarii, care a facut prapad in Europa Centrala, ar trece de 13.500 de mc/sec, atunci suvoaiele nu ar mai putea fi oprite de structura improvizata.
Viitura ar putea rupe o conducta de petrol, care alimenteaza mai multe obiective de interes national din judetul Ialomita si ar putea inunda 28 mii de hectare de teren agricol, plus autostrada de la Fetesti la Cernavoda.
Asa ca Romania se pregateste cum stie ea mai bine si urmareste nivelul Dunarii.
"La nivelul judetului Ialomita, sunt la ora actuala 31 000 de saci. Efectivele sunt pregatite, utilajele de asemenea", spune generalul Bas Ioan, inspector general IGSU.
Pana acum, Dunarea a facut ravagii in mai multe tari din Europa. In Germania a depasit un record istoric, vechi de 500 de ani: 12 metri adancime la Passau.
Acolo, 12 oameni au murit, iar pagubele depasesc 100 de milioane de euro.
Si in Budapesta, mai multe strazi au fost inundate. Hidrologii spun ca la Bazias, cand intra pe teritoriul Romaniei, Dunarea va atinge cota maxima pe 16 iunie.