Bucureștenii ar putea plăti mai mult pentru căldura din calorifere. Reacția lui Nicușor Dan

×
Codul embed a fost copiat

Locuitorii Capitalei ar putea plăti mai mult pentru căldura livrată în sistem centralizat chiar de luna viitoare, după ce gazele livrate centralelor din București și-au dublat prețul.

Asta ar însemna costuri mai mari cu 20% pentru jumătate de milion de apartamente, dacă Primăria Generală nu va mări subvenția. Deocamdată, primarul spune că analizează situația.

De la 1 octombrie, centralele Elcen vor primi gaz la preț dublu față de cel de acum. De acest preț depinde si cât vom plati la iarnă pentru încălzirea în sistem centralizat în Capitală.

Nicușor Dan: ”Aștept să vină prețul pe care îl fixează Elcen și pe care ANRE îl diminuează sau nu și apoi discutăm ce facem, nu suntem în constrângeri financiare să nu mai putem da o subvenție mai mare”.

Elcen: ”Este vorba despre o medie de 151 lei/mwh, practic este o dublare a prețului, dar având o vedere prețurile de pe piața gazelor este un preț foarte bun. Acum populația plătește în jur 163 de lei față de 490 cât e prețul gigacaloriei, restul e subvenționat de primărie”.

Citește și
Virgil Popescu
Ministrul propus al Economiei: Subvențiile pentru încălzire nu vor fi interzise
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Odată cu dublarea prețului de achiziție la gaze, costul de producție al gigacaloriei crește cu 60%, de la 206 lei la 329 lei, iar prețul plătit de populație s-ar majora cu 20%.

Fără intervenția Primăriei, adică fără subvenții, bucureștenii vor plăti pentru gigacalorie 195 lei față de 163 lei în prezent.

 

Cât plătesc bucureștenii

 

În prezent, locuitorii din Capitală plătesc un preț de 3 ori mai mic pentru gigacalorie față de cel real. Subvenția se vede și la încălzirea apei calde, de pildă.

Dar ea atârnă greu în cheltuielile unei locuințe mai ales iarna. Răcirea vremii din ultimele zile se simte deja, iar mulți se gândesc cu groază la cât ar putea plăti fie că au centrale de apartament, fie că sunt racordați la sistemul centralizat.

Femeie: ”Pun o plapumă sub, o plapumă deasupra... Ce să facem? La început de lună avem bani, apoi tot mai puțini”.
Tânăr: ”Ar trebui ca prețul la gaze să fie plafonat, așa cum se întâmplă în alte țări. Anul trecut, am plătit 300- 400 la întreținere, o să fie mai greu de achitat
”.

Peste 2,3 milioane de familii din România ar urma să primească ajutor pentru achitarea facturilor la gaze. Fără să depună niciun fel de cerere, vor putea beneficia de o reducere de 25% direct pe factură, dacă au un consum anual cuprins între 100 și 1.200 mc pe an, potrivit unei ordonanțe a Guvernului. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

Pentru familiile cu venituri modeste, de până la 800 de lei de persoană, există ajutorul de încălzire, care poate fi solicitat la primărie.

Nicușor Dan: ”Nu am informația oficială, dar e foarte posibil ca prețul să fi crescut”

 

Dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, însă o constrângere poate veni din interpretarea juridică a contractului pe care îl are Municipalitatea cu Comisia Europeană, a declarat Primarul General, Nicuşor Dan.

O decizie în această privință se va lua în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a declarat Nicușor Dan, informează Agerpres.

Întrebat de jurnalişti, miercuri, după şedinţa Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, legat de informaţia apărută în spaţiul public că Elcen va prelua gaze de la Romgaz la preţ dublu, el a răspuns: "Nu am informaţia oficială, dar e foarte posibil ca preţul să fi crescut. Mai întâi există o negociere între Romgaz şi Elcen, această negociere e logică, pentru că Elcen este un mare cumpărător pentru Romgaz şi e normal ca o negociere să aibă loc cu un mare cumpărător. După această primă etapă, trebuie ca Elcen să vină cu preţul pe gigacalorie şi după aceea trebuie ca organismul de control al statului, care este ANRE-ul, să aprobe sau nu sau în orice caz să reglementeze tariful cu care Elcen va veni către cumpărătorul lui, care este Termoenergetica".

El a explicat că în prezent Municipalitatea, ca şi acţionar la Termoenergetica, nu are acces în mod oficial la negocierea între Romgaz şi Elcen.

"Eu aştept să vină preţul pe care-l fixează Elcen şi pe care ANRE îl diminuează sau nu şi în momentul acela putem să discutăm despre ce facem mai departe. Există o constrângere, care vine din contractul pe care noi îl avem cu Comisia Europeană pentru acei 300 de milioane de euro pentru cei 200 de kilometri şi care spune că nu avem voie să mai mărim subvenţia, dar aici sunt foarte multe nuanţe tehnice, pentru că este vorba de o subvenţie pe preţ, e vorba de o subvenţie pe pierderile tehnologice", a explicat Nicuşor Dan.

Răspunsul dacă tariful plătit Termoenegetica de către cetăţeni va fi majorat sau nu, a adăugat el, va fi dat împreună cu Consiliul General.

"În momentul de faţă nu avem nici noul preţ cu care Elcen ne va vinde nouă gigacaloria. În momentul în care o să îl avem, o să aveţi răspunsul. Din punctul de vedere al Municipalităţii, nu suntem în constrângeri financiare să nu putem să dăm o subvenţie mai mare. Constrângerea care poate să vină este interpretarea juridică a contractului pe care îl avem cu Comisia", a spus Nicuşor Dan.

El a explicat că în prezent Municipalitatea subvenţionează cu peste 300 de lei preţul gigacaloriei şi că nu ar reprezenta o problemă de fonduri o majorare cu 100 de lei.

Per total sunt circa 580.000 de apartament conectate la sistemul centralizat de încălzire.

Bugetul total al Capitalei pentru anul în curs este estimat la circa 5,8 miliarde de lei. Pentru subvenția agentului termic a fost bugetat un miliard de lei, buget similar cu cel alocat subvenționării transportului în comun (STB). 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
TPBI: Trenul metropolitan Bucureşti-Ilfov va putea fi folosit din 2024
TPBI: Trenul metropolitan Bucureşti-Ilfov va putea fi folosit din 2024

Trenul metropolitan Bucureşti - Ilfov va putea fi folosit din 2024, alături de autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou, potrivit unui comunicat al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI), citat de Agerpres.

Ministrul propus al Economiei: Subvențiile pentru încălzire nu vor fi interzise
Ministrul propus al Economiei: Subvențiile pentru încălzire nu vor fi interzise

Ministrul propus al Economiei, Virgil Popescu, a avut marți un schimb tăios de replici cu senatorul PSD Daniel Zamfir, care este și președinte al Comisiei economice a Senatului, în timpul audierii din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Sute de mii de case din România ar putea fi încălzite gratuit, dar autoritățile nu fac nimic
Sute de mii de case din România ar putea fi încălzite gratuit, dar autoritățile nu fac nimic

Apele geotermale, printre cele mai prețioase resurse minerale ale României, rămân în subteran, prea puțin exploatate. Ele pot fi folosite și pentru încălzirea a sute de mii de locuințe, nu doar pentru efectele curative.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.